В Русе откриват първия по рода си семеен център

0
Това не е детска градина, това е място за срещи на семейства с малки деца
Това не е детска градина, това е място за срещи на семейства с малки деца

На 14 септември в Русе ще бъде открит първия по рода си в България семеен интерактивен център „В света на ранното детство“.

Инициатор на новаторската практика е Сдружение „Еквилибриум“, Русе.

Откриването ще започне с брифинг за медиите, след което ще има демонстрация и кратки сесии с деца и родители. Гости на събитието ще бъдат партньори на Сдружение „Еквилибриум“ от Швеция, Шотландия и Дания. Заедно с тях ще бъде представен начинът, по който новият център в Русе ще функционира, и целите, които той си поставя.

Ден по-рано, на 13 септември, центърът и иновативната методика, по която той ще работи, ще бъдат представени пред професиоалната общност на специалистите, работещи с деца в София.

Иновацията на сдружение „Еквилибриум“, която се нарича „Творческо родителство: създаване на първия в България семеен интерактивен център „В света на ранното детство“ в подкрепа на родители и специалисти“ се осъществява с подкрепата на Фондация Велукс и създава образец за промяната на грижите за деца и ученето в най-ранна детска възраст.

Това не е детска градина. Не е просто обучителен или ресурсен център“, коментират от Сдружение „Еквилибриум“. Това е място за срещи на семейства с малки деца и неформална среда, в която демонстрираме на колеги нашите методи – учене чрез игра и изследване. Това се отнася както за децата, така и за възрастните, коментира Елена Петкова, програмен директор на Сдужение „Еквилибриум“.

Знания за детското развитие лесно се преподават на теоретично ниво – чрез книги и обучителни материали. Ние поемаме предизвикателството да покажем подходящи за съответния етап на детско развитие практики. Действията ни отразяват нашите принципи, които ще демонстрираме в различни практически ситуации, допълва Елена Петкова.

В обичайната практика, която действа в момента в детските ясли и градини, се следва концепцията „отгоре – надолу“. Отгоре са възрастните – умни и опитни, а долу са децата. Тези, които са отгоре, дават инструкции. Средата е много контролирана. А тези, които са отдолу – децата, трябва да следват инструкциите, да изпълняват и да възпроизвеждат указанията на възрастните.

Иновацията на „Еквилибриум“ обръща този подход и показва концепцията „отдолу – нагоре“, в която детето е инициатор. То се учи като играе, а играе игри, които само е измислило или инициира само, а родителите и възрастните около него му помагат. Това е среда, която развива детското творчество.

Подходът на сдружение „Еквилибриум“ е иновативен и с това, че не се подчинява на определени школи и не следва сляпо определени теории. Ние сме свидетели как в България често се пренасят практики „копи – пейст“, които се обявяват за панацея и просто се прилагат в нашите условия, коментира още Петкова. Новаторството на сдружение „Еквилибриум“ се състои в собствен подход, който се основава на три стълба:

  • Единият от тях е позитивизъм. Този стълб помага на семейството да изрази, да изяви, най-добрите си качества. „Еквилибриум“ помага семейството да придобие самочувствие и да може да се грижи за децата си по един творчески начин.
  • Другият стълб се нарича множествена интелигентност. Ние вярваме, че интелигентност не е равно на училищни знания, скрепени и диплома. Интелигентност е много повече и в много повече посоки. И ученето в най-ранна детска възраст цели да изяви най-доброто в детето.
  • И третият стълб е учене чрез преживяване. Тук искаме да обърнем специално внимание, че става дума за играта. Играта е начин детето да изявява себе си, особено, играта на открито или в природна среда.
    Новаторството на сдружение „Еквилибриум“ е, че вкарва природата във вътрешните пространства. Семейният центърът за ранно детско развитие е изграден изцяло с природни материали. В него хората работят, децата играят, родителите и възрастните също играят в една природна среда, а със звук и светлина се постигат различни усещания за различни пространства, за различни сезони.

И на последно място, но не по важност: това не е среда единствено и само за деца. Това е учебна среда за възрастни, които са родителите или специалисти. Специалистите, които застават, не срещу семействата (консултант-клиент), а успоредно, заедно с тях в една среда, която е място за срещи, разказва Елена Петкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари