В Русе осъдиха петима иракчани

0
Мъжете били заловени на 8 април 2015 г. на ГКПП „Дунав мост“ и изправени преди съда
Мъжете били заловени на 8 април 2015 г. на ГКПП „Дунав мост“ и изправени преди съда Снимка: БГНЕС

Петима нелегални емигранти, които имат само фотокопия на иракски лични карти, но не и каквито и да било истински документи, бяха осъдени в Русе.

Те се представили за граждани на Ирак, което не било прието от българските власти за истина, заради притежаваните от нарушителите на границата хвърчащи листи.

Мъжете били заловени на 8 април 2015 г. на ГКПП „Дунав мост“ и изправени преди съда. Те се признали за виновни и сключили споразумение с прокуратурата. За нуждите на разследването срещу тях и процедурите в съдебната зала, на чужденците били назначени служебен адвокат и преводач от кюрдски и от арабски, за които ще плащат българските данъкоплатци.

Закононарушителите освен това се отличавали и с ниско образование. Двама били с основно, двама с начално и един без никакво образование.

Те били осъдени на по 6 месеца условно, с 3 години изпитателен срок и 150 лева глоба. Признато им е времето, през което са били задържани, а възпитателната работа с тях е възложена на служителите от Граничното полицейско управление при Районната дирекция Гранична полиция в Русе.

В единия от задържаните е открита карта за бежанец, издадена от Република Турция, но на името на друг човек, който не е част от групата. Тя ще се изпрати на турското посолство в София, е постановил съдът.

Нелегалните емигранти трябва да платят поравно и разноските по досъдебното производство, които са близо 480 лева.

Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари