В Русенския съд прочетоха присъдите на 37 човека наведнъж

0
В Русенския съд прочетоха присъдите на 37 човека наведнъж

37 човека застанаха на подсъдимата скамейка в Русе в едно общо дело.

36 от тях са нелегални емигранти от Сирия, а един е каналджия от Турция. За процесуалните нужди са назначени двама преводачи – от арабски и от турски език, на които ще се платят съответно по 100 и по 50 лева от бюджета на съда. Двама служебни адвокати са ангажирани със защитата на 37-те подсъдими, които се признали за виновни и сключили споразумение с прокуратурата, което съдът одобрил, съобщава "Топ новини".

Повечето от нелегалните емигранти разполагат с валидни сирийски документи, както лични карти, така и паспорти. Има една шофьорска книжка и дори журналистическа карта. У петима от арестуваните нелегални емигранти обаче са открити 5 копия на лични карти. След процеса, всички документи са били върнати на осъдените.

Най-тежката присъда получил каналджията турски гражданин – 1 година и 5 месеца ефективно, в затвор от открит тип, при първоначален общ режим. Престъплението той извършил, като използвал товарен автомобил и ремарке с унгарска регистрация. Групата била заловена на 14 август 2014 г. на ГКПП „Дунав мост“, при опит да премине от България в Румъния.

Четирима от нейните членове били непълнолетни, поради което получили и най-ниските наказания - по 4 месеца условно, с 1 година изпитателен срок, както и обществено порицание, което ще се извърши чрез прочитане на присъдата по Общинското радио-Русе. Всички останали, сред които имало и студент, получават по 8 месеца условно с 3 години изпитателен срок и 150 лева глоба.

На всички 37 подсъдими от присъдите се присапада периодът на задържане. Възпитателната работа с тях през условното осъждане пък се възлага на Дирекция „Миграция“ при МВР.

Разноските – 1353,40 лева, са в тежест на осъдените. Парите трябва да бъдат платени в полза на Граничното полицейско управление в Русе.

След като е одобрено от съда, споразумението има последиците на влязла в сила присъда.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари