Ще има ли в Русе център за бежанци?

0
Днес Миглена Кунева отговори на този въпрос
Днес Миглена Кунева отговори на този въпрос Снимка: ТОП НОВИНИ

Няма да има център за настаняване на бежанци в Русе, заяви днес в дунавския град вицепремиерът Меглена Кунева. След това тя поясни, че няма информация по този въпрос, което означава, че той не е обсъждан на високо ниво и няма такова решение. Според нея българските бежански центрове към днешна дата не са запълнени изцяло, поради което строителството на нови не е на дневен ред.

Припомняме, по-рано този месец министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви в отговор на въпрос на народният представител от Атака Магдалена Ташева, че в България ще се строят шест нови центъра на за настаняване на нелегални емигранти, единият от които ще е в Русе.

Относно отвореното писмо на български интелектуалци, според които бъдещето на Европа е застрашено от радикални ислямисти, маскирани като „бежанци“, Меглена Кунева коментира, че в една свободна демокрация всеки може да изкаже мнението си.

Според нея защитата на Европейския съюз и на България в частност е работа на съответните служби като Фронтекс, който осигурява методическата охрана на границите, Шенгенската система, през която става обмен на информация и Европол.

Меглена Кунева заяви, че ЕС и България трябва да бъдат пазени от злонамерени хора, които искат да разклатят и да поставят под съмнение това, което за нас има стойност. За страната това ще стане, когато на най-високо ниво бъде поставен въпросът за влизане на България в Шенген и пълноправното участие във всички останали мрежи на информация, тъй като за защита от подобни хора разузнаването и обменът на информация са от ключово значение.

Според нея всеки, който е на европейска територия и в частност на българска, трябва да се подчинява на нашите закони, а те гарантират достойнството и правата на човека, но и пазят страната ни и интересите на цялото общество. Ако тези норми противоречат на културата и традициите на идващите, то последните трябва да се съобразяват с това, което е възприето в нашата страна.

Например преди години Франция забрани бурките, въпреки огромната съпротивата на населението, чиито традиции бяха засегнати, припомни Кунева. Така трябва да бъде и по отношение на защитата на правата и достойнството на жените, която е много важен белег за европейската култура. Задължителното посещение на училище и ученето на български език, без който няма как да се намери работа, също трябва да се спазват.

Меглена Кунева е в Русе за участие в Кръгла маса по антикорупционни политики и среща с актива на движение „България на гражданите“, както и с членове на Реформаторския блок, които също е поканени на събитието. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари