Телевизионната кула на Русе: Забравена и запустяла

10
Символът на Русе, с който се гордеехме, тъне в пустош и забрава
Символът на Русе, с който се гордеехме, тъне в пустош и забрава

Символът на Русе, с който се гордеехме, тъне в пустош и забрава

Емблематичното заведение в Телевизионната кула на Левента е затворено от години - за съжаление на всички русенци и посетители на града. Достъпът до Кулата е забранен за външни лица, сладкарницата не работи. Така панорамната гледка от високо към целия град остава само романтичен спомен за всички нас. Телевизионната кула в момента функционира само като ретланслатор на сигнал и се стопанисва от български телеком.

Според запознати още навремето в кулата не е било предвидено да има заведение и това се оказва е компромис, позволен от тогавашните управници. Сега заведението не може да има разрешения за такава дейност - няма авариен изход, а вече и ВиК поддръжка, коментират русенци в мрежата.

"Посещавала съм и сладкарницата и помещенията на телевизионната кула даже има и барче в подземието на кулата. Всичко може да се направи стига да има желание", опонират обаче будни русенци. "Къщи за гости може да си строим, а за други неща пари няма", с огорчение споделят те.

Според Радослав Иванов това е култов символ на Русе и при добра воля атракцията може да бъде възстановена. "Пустее грозно един символ и много забележителен архитектурен шедьовър", допълва той.

А ето и някои любопитни факти:

Телевизионната кула в Русе е най-високата телевизионна кула в България с височина от 204 метра. Построена е на хълма Левента, известен още като Саръбаир, на 150 m надморска височина. До 2001 г. е най-високата телевизионна кула и на Балканския полуостров. На височина 107 m се намира сладкарницата, а бетонното тяло завършва на 120 m..

Носталгията по една от емблемите на Русе не е отминала - по това съдим от множеството снимки, коментари и информация, споделена от хората в социалните мрежи. Които си пожелават този русенски символ да бъде възстановен като място, което ни връща гледката от високо към един от най-красивите градове в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    11
    Спомени...
    Липсва ми това култово място.... спомен от младостта...
  • 12
    10
    Гост
    Посещавах сладкарницата/барчето през 1999 или през 2000 г. Гледката е невероятна, а цените си бяха съвсем поносими. Жалко, че този прекрасен обект се превърна в поредната жертва на институционалното неразбирателство, характерно за новото време. Но, ако трябва да се дига хотел по морето, всички институции мигом сработват и няма никакви пречки. Още ли се чудите, защо няма избирателна активност?
  • 14
    9
    до изкукалия 123
    кулата е собственост на бтк, сега виваком и никога не е била собственост на бобокови! ама верно простотията по хората ходи!
  • 9
    8
    123
    Пирговските курви, Бобоковските, да кажат, защо е така. Те имат изба в основите и, и ресторант. Те дерибействат над съоръжението и територията.
  • 17
    7
    Дрон
    Днес снимах красиво видео с дрона, издигнах го почти до края на кулата!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари