В понеделник сутринта ни очаква атрактивно небесно шоу

0
Как да снимаме "Кървавата Луна"
Как да снимаме "Кървавата Луна" Видео: bTV

Рано сутринта в понеделник ни очаква атрактивно астрономическо шоу - пълно лунно затъмнение.

Поне веднъж в годината от различни части на Земята се наблюдава пълно лунно затъмнение. Причината е подреждането на Слънцето, Земята и Луната в една почти права линия. Така светлината, която идва от Слънцето е блокирана от нашата планета и естествения ни спътник навлиза в сянката на Земята. Слънчевите лъчи минават през земната атмосфера и оцветяват Луната в червеникаво-оранжево. Ако времето е подходящо, могат да се направят и впечатляващи снимки на пълното лунно затъмнение, сподели bTV.

Пригответе смартфоните и фотоапаратите си на 21 януари, понеделник, когато в 5 часа и 33 минути сутринта Земята ще започне да закрива Луната. Час по-късно, в 6 часа и 41 минути сутринта, ще настъпи пълната фаза на затъмнението. Имате на разположение 1 час, за да наблюдавате и снимате "Кървавата Луна". Може да направите и кадри с по-дълга експозиция.

Възможно е хора, които някъде имат забутан някой стар, 10-годишен фотоапарат с най-евтиния обектив наличен въобще, без проблеми също ще направят много хубави снимки, ако имат или статив, или просто го подпрат стабилно, така че да не мърда през тези няколко секунди, в които ще снимат експозицията”, посъветва Венцислав Крумов, който има опит в заснемане на такива астрономически явления. 

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари