В Плевен извършиха едновременно две оперативни интервенции на един пациент

5
Мултидисциплинарният екип е съставен от кардиохирурзи и коремни хирурзи
Мултидисциплинарният екип е съставен от кардиохирурзи и коремни хирурзи Снимка: БТА

Мултидисциплинарният екип е съставен от кардиохирурзи и коремни хирурзи

В Плевен мултидисциплинарен екип извърши едновременно две оперативни интервенции на един пациент. Екипът е съставен от кардиохирурзи и коремни хирурзи. Това съобщиха за БТА от болница „Сърце и Мозък".

"Извършена бе операция за едновременно отстраняване на далака и аортно клапно протезиране при пациент с бактериална инфекция на аортна клапа и абсцес в далака", поясни д-р Цветомир Иванов от Клиниката по онкологична и обща хирургия.

Медикът поясни, че пациентът е постъпил в „Сърце и Мозък” след като първоначално е лекуван без резултат в друго лечебно заведение. След приема веднага са му назначени високоспециализирани изследвания и е поставена диагноза - бактериален ендокардит със септичен инфаркт на далака.

"Поради спешност на ситуацията и изключителната сложност, след обсъждане с колегите взехме решение двата екипа да работят едновременно - кардиохирурзите трябваше да протезират аортната клапа, а коремните хирурзи - да отстранят слезката", посочи д-р Иванов. По думите му оперираният пациент се възстановява без усложнения.

"Оперативните процедури, извършвани от два или повече екипа, вече са рутинна практика в болниците "Сърце и Мозък", уточни той. "Мулдисциплинарният подход намалява травматичността у пациента, а кръвозагубата по време на операцията е по-малка. Оперираните се възстановяват по-бързо и болничният престой се скъсява, което е от значение за постигане на високи резултати", коментираха от лечебницата в Плевен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари