В кои райони "Не подкрепям никого" стана трета "политическа сила"?

0
Преференциите произведоха стотици хиляди невалидни бюлетини
Преференциите произведоха стотици хиляди невалидни бюлетини

Опцията "Не подкрепям никого" набира все повече популярност при гласуването. 

На някои места в страната тя се явява дори трета "политическа сила". Във Варна при гласуването за кандидатите за районни кметове например почти 11 500 избиратели са посочили тази опция. В "Одесос" "Не подкрепям никого" печели 14.25% от гласовете (3239), а в "Приморски" - 13.98% (4164), като и в двата случая това е трети по гласове резултат.

В София, където районите са 24 и навсякъде без Банкя ще има балотажи, също има силен протестен вот. В "Младост" делът на "Не подкрепям никого" е почти 10% (3625 души). Същото е положението и в район "Витоша", в "Оборище" процентът е 13.49. В София в гласуването за кмет на община "Не подкрепям никого" са посочили 10 065 души, а в бюлетината за общинския съвет тази опция са избрали 25 736 души, пише вестник СЕГА.

В Стамболово, Хасковска област, "Не подкрепям никого" даже е втора сила, макар и с малък процент - 6%, или 205 души. Над 88% в тази община взима кандидатът на ДПС. Има и места, където тази възможност въобще не е позната. В Търговище например гласувалите протестно са под 1%. В Сливен ситуацията е подобна - 1146 са го използвали при гласуването за кмет на община, а 1058 - при гласуването за общински съветници.

И на тези местни избори ще има огромен брой недействителни бюлетини, тъй като избирателите продължават да се затрудняват с преференциалното гласуване. Над 220 000 са гласовете, които ще отидат в кошчето за боклук само в областните градове на страната, показа проверка на „Сега“ в протоколите на общинските избирателни комисии. В повечето случаи става въпрос за бюлетини за общински съветници, в които избирателите могат да отбележат предпочитан кандидат. На места невалидните гласове надхвърлят 20% от бюлетините, намерени в избирателните урни. Това за пореден път поставя под въпрос ефективността на разяснителните кампании, които Централната избирателна комисия (ЦИК) провежда, за да информира гражданите за правилния начин на гласуване.

От въвеждането на преференциите през 2014 г. все повече претенденти за властта агитират избирателите да ги отбележат като предпочитани кандидати, за да могат да напреднат в листите. Много често обаче хората се объркват и зачеркват само номера на своя кандидат, без да отбележат и партията, към която принадлежи, и така вотът им става недействителен.

През 2015 г. неумението да се борави с преференциите стана основната причина за лавината от невалидни гласове за общински съветници – 463 695, или 14.09% от подадените гласове, както сочат данни на Института за развитие на публичната среда. Изглежда такъв е случаят и сега. За момента изборната администрация не е готова с анализ каква е основната причина за недействителните бюлетини. Косвено доказателство, че проблемът е в преференциите, може да бъде намерено в протоколите на общинските избирателни комисии, от които е очевидно, че недействителните гласове, пуснати за общинари, са в пъти повече от тези за кметове.

Това остава константен проблем, който е характерен не само за малките населени места, но и за големите градове в страната, където е съсредоточено най-образованото и информирано население. В Монтана невалидните гласове за общински съвет са 5060 от общо 22 735 гласа в избирателните урни – цели 22.5%. В същото време недействителните бюлетини за кмет са близо 5 пъти по-малко. Във Видин също над 22% от гласовете, подадени за общинари, няма да бъдат отчетени. Близо 1/5 са невалидните бюлетини в Сливен, Силистра, Пазарджик, Кюстендил, Враца и др.

От най-големите градове в страната най-зле се представя Бургас, където 8881 избиратели от общо 75 022 гласували са объркали бюлетината за общински съвет – почти 12%. Почти същото е положението в Пловдив – 11 388 от 113 005 (10%). Доста по-добре е във Варна – там недействителните гласове са по-малко от 7%. Най-ориентирани изглежда са софиянци – от 441 558 гласували за бъдещия Столичен общински съвет бюлетините са объркали 22 772 (5.2%), а при гласувалите за кмет са почти двойно по-малко.

В някои малки населени места положението е особено сериозно. В произволно подбраното хасковско село Алваново невалидните бюлетини са 27%, а в кърджалийското село Багра – 33%.

Върху проблема обърнаха внимание вчера от БСП. По прогнозни данни и обобщения на "Позитано" 20 след първия тур на местните избори имало около 15% невалидни бюлетини. „Това са около 400 000 гласа, което е притеснително“, коментира соцлидерът Корнелия Нинова. И обяви, че решението е в машинното гласуване, което управляващите в комбина с ДПС отмениха за настоящия вот. Затова левицата отново щяла да внесе законодателни промени в тази посока.

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

Броят на гласовете в квадратчето "Не подкрепям никого" няма значение при разпределението на мандатите за общински съветници, коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев във вторник. "Опцията не се взема предвид при определянето на общинската избирателна квота, въз основа на която се определя и разпределението на мандатите в общинския съвет за разлика от изборите за кмет на община, районен кмет, където тези гласове "Не подкрепям никого", които по своята същност са си действителни гласове, участват като бройка при определянето дали един кандидат е спечелил повече от половината от действителните гласове", обясни Андреев пред БНР. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Добре, че наближава Великден, че и аз да чукна нещо...

Харесай Дунавмост във Фейсбук