В Иран следят с камери носят ли жените хиджаб

0
Устройствата ще са на обществени места и ще идентифицират нарушителките
Устройствата ще са на обществени места и ще идентифицират нарушителките

Устройствата ще са на обществени места и ще идентифицират нарушителките

Иранските власти поставят камери, за да следят дали жените носят хиджаб, съобщи Ройтерс, цитирана от bTV. Те ще са на обществени места, за да могат да идентифицират и санкционират жените, нарушаващи правилата. Нарушителките ще получават „предупредителни текстови съобщения за последствията“, се казва в изявление на полицията.

Целта на този ход е „да се предотврати съпротивата срещу закона за хиджаб“, се казва още в текста, разпространен от информационната агенция на съдебната власт „Мизан“ и от други държавни медии, като в него се отбелязва също така, че подобна съпротива накърнява духовния облик на страната и разпространява несигурност.

След смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини в ареста на нравствената полиция през септември все повече ирански жени отказват да носят забрадки. Младата жена бе задържана за предполагаемо нарушаване на строгите правила за носенето на хиджаб, припомня Ройтерс. Разразилите се след това бунтове в цялата страна бяха насилствено потушени от иранските сили за сигурност.

Според ислямския закон шериат, наложен в страната след Иранската революция през 1979 г., жените са длъжни да покриват косите си и да носят дълги, свободни дрехи, за да прикриват фигурата си. Нарушителите на тези норми са подложени на обществено порицание, глоби и дори арест.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Яков
    Е, като е фрашкано с кранталяци у нас каво хубаво се случва?
  • 0
    4
    daskal
    До 1 - Ами, сигурно е, че си нежелан, нещастен, самотен и смотан комплексар, който е много зле с жените. Лъскай бастуна и мечтай!
  • 4
    3
    Ivan
    Тези са луди там,психично болни са,дават на кьсо мозъците им,с право Израел ги стреля,да ги избие дано всичките сбъркани идиоти!Трябва да ги свалят от власт,това си е чист тормоз срещу жените!
  • 13
    2
    Ф16
    Долния е малоумник,ти що не се забрадиш по цял ден за да не разпространи педерастията,що не пробваш тогава да даваш акъл да еба и идиота ти
  • -10
    1
    ами
    хората не искат курвалъка да се разпорстрани и там
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари