В Германия всяка десета фирма в кетъринг отрасъла е фалирала

1
Експертите очакват секторът да се свие още повече
Експертите очакват секторът да се свие още повече

Експертите очакват секторът да се свие още повече

Около 48 000 бизнеси в Германия, свързани с дейността на хотелиерския бранш, са затворили врати от 2020 г. досега, а други 6100 са подали молби за обявяване в несъстоятелност. Това показват заключенията от най-новото проучване на кредитната агенция "Кредитреформ" (Creditreform), цитирано от ДПА и БТА.

Експертите очакват секторът да се свие още повече. "Вълната едва сега започна", каза Патрик-Лудвиг Ханч, ръководител на икономическите изследвания на "Кредитреформ".

Според проучването една от всеки десет компании в кетъринг отрасъла е затворила само през миналата година. Достигайки 14 000, броят на фалитите през 2023 г. е по-висок в сравнение с предходните три години, но все още е под нивото отпреди пандемията. Същото важи и за броя на изпадналите в неплатежоспособност фирми.

Има няколко причини за тези проблеми, каза Ханч и обясни: "Кетъринг индустрията е един от основните губещи след кризата през последните години. Кетърингът все още не се бе възстановил от пандемията, когато понесе нов удар заради инфлацията".

Неизбежните увеличения на цените обаче отблъскват клиентите. В резултат, коригираните спрямо цените продажби и печалби са под нивата отпреди пандемията, добави той.

По думите му "общите икономически условия в момента са всичко друго, но не и благоприятни за сектора "настаняване и отдих". Увеличението на ДДС за ресторантите в началото на годината със сигурност не е помогнало за облекчаване на ситуацията".

Германското правителство временно намали ДДС за ресторантите от 19 на 7 на сто в средата на 2020 г. - по време на пандемията от коронавирус, за да смекчи въздействието на енергийната криза и високата инфлация. От януари тази година отново са в сила старите, по-високи данъчни ставки.

Според "Кредитреформ" броят на обявилите несъстоятелност в кетъринг индустрията е нараснал с 27 на сто през миналата година, повече отколкото в икономиката на Германия като цяло. Заведенията за обществено хранене и доставчиците на хранителни услуги бяха особено силно засегнати - там обявилите неплатежоспособност се увеличават с 67 на сто.

Цели 88 на сто от всички фирми, обявили несъстоятелност, са били микропредприятия с до 10 служители, докато 49 на сто са били компаниите, които са на не повече от пет години.

Според експертите в края на настоящата година броят на ресторантите, кръчмите, закусвалните и кафенетата, застрашени от неплатежоспособност в Германия, ще бъде повече от 15 000.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари