В ЕС вече ще одобряват ваксините „на пожар“

0
Край на тромавата практика
Край на тромавата практика

Край на тромавата практика

Еврокомисията обяви днес, че ще започне да одобрява ваксини „на пожар“ като алтернатива на досегашната по-бавна и стриктна процедура, предаде Ройтерс. Промяната бележи голяма крачка напред от досегашната тромава практика, довела до недостиг на ваксини на национално и общоевропейско равнище.

Промяната идва в момент, когато Еврокомисията е подложена на сериозен натиск за ускоряване на процедурите по одобрение, за да може ЕС да влезе в крачка поне със САЩ и Великобритания. „Готови сме да вземем предвид желаното от страните членки ускорено одобряване на ваксини“, посочи говорител на комисията, цитиран от Монитор.

Единият възможен начин е да се прибегне до т.нар. „спешно“ одобрение на европейско ниво, на което обаче трябва да се съгласят страните членки. На този етап Европейската агенция по лекарствата няма право на експресно одобрение, освен в изключителни случаи. Това вече използвано миналия април за одобрение на лекарството ремдесивир срещу COVID-19.

Европейското законодателство разрешава одобрение на национално ниво, но тогава страните членки поемат пълната отговорност за това. Промяната обаче изглежда наложителна, тъй като няколко страни членки на ЕС вече решиха да прибегнат до руски и китайски ваксини поради недостиг на тези, одобрени от ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари