„Гардиън”: Четири от всеки пет доставени в ЕС ваксини на AstraZeneca не са използвани

1
Ангела Меркел призна, че ваксината се е оказала нежелана от повечето хора
Ангела Меркел призна, че ваксината се е оказала нежелана от повечето хора Снимка: ЕПА / БГНЕС

Ангела Меркел не смее да се ваксинира с AstraZeneca

Четири от всеки пет от дозите ваксини на AstraZeneca, доставени в страните от ЕС, все още не са използвани, сочи разследване на британския вестник.

Използвайки данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) и други официални източници, се изчислява, че 4 849 752 от 6 134 707 дози, разпределени между 27-те държави-членки все още не са приложени, пише Даниел Бъфи във в. “Гардиън”, цитиран от БГНЕС.

Решението на властите във Франция, Германия, Полша и Италия да препоръчат използването на ваксината Оксфорд / AstraZeneca само за хора под 65 години вероятно ще бъде важен фактор за бавното ѝ приложение, тъй като властите не успяват да пренасочат дозите към по-млади хора.

В интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, Меркел призна, че ваксината се е оказала нежелана от повечето хора, които са загрижени за нейната ефикасност и безопасност след първоначалната „лоша реклама”.

В момента има … проблем с приемането на ваксината AstraZeneca”, каза Меркел. „AstraZeneca е надеждна ваксина, ефективна и безопасна, одобрена от Европейската агенция по лекарствата и препоръчана в Германия на гражданите до 65 години. Всички власти ни казват, че на тази ваксина може да се вярва. Докато ваксините са толкова оскъдни, каквото е положението в момента, не можете да избирате с какво да ваксинирате”, заяви германският канцлер.

Запитана дали би се съгласила да бъде ваксинирана с AstraZeneca, Меркел отговори: „На 66 години съм и не принадлежа към препоръчаната група за ваксиниране с AstraZeneca“.

Френският президент Макрон заяви, че с удоволствие би приел доза AstraZeneca, ако тя му бъде предложена, когато дойде редът му за ваксинация.

Данните, анализирани от „Гардиън”, въпреки забавянето в докладването от държавите-членки, подчертават някои привличащи вниманието несъответствия между количеството ваксина на AstraZeneca, налично в държавите-членки, и нейното прилагане на населението.

Белгия е получила 201 600 дози AstraZeneca и е използвала едва 9 832 (4%), според ECDC. България е получила 117 600 дози и е приложила 2035 (1,73%), докато Германия е получила 1 452 000 дози и е употребила 189 206 (13%).

Според ECDC Италия е получила 499 200 дози AstraZeneca и нейните медицински специалисти са поставили само 96 621 дози (19%).

За разлика от нееднозначно приеманата ваксина на AstraZeneca, от ваксината на Pfizer, доставена на Белгия са използвани 81% от дозите, в Италия – 80%, а в Германия 82%, показват данните на ECDC.

Франция не е предоставила данни на ECDC за това колко от своите 1 137 600 дози ваксини на Оксфорд / AstraZeneca е прилагала, но данните, предоставени от уебсайта за проследяване на ваксини Covidtracker.fr, оценяват цифрата на едва 125 859 (11%).

Проф. Алън Фишер, ръководещ програмата за ваксинация във Франция, заяви на пресконференция в Париж, че ваксината AstraZeneca е получила „неоправдано лоша презентация в пресата“. Последните данни показват, че тя е „поне толкова ефективна“, колкото ваксините на Pfizer и Moderna, и е напълно безопасна, каза той, добавяйки: „Това е много добра ваксина и трябва да се използва от всеки, на който бъде предложена без колебание“.

Скоростта на ваксинациите в ЕС е силно критикувано поради липса на доставки през последните месеци, като се съобщава за недостиг на производство от AstraZeneca, Moderna и Pfizer.

Данните обаче показват, че враждебните коментари за продукта на AstraZeneca, заедно с решението на някои регулаторни органи да препоръчат използването само за по-младите възрастови групи, докато се натрупат достатъчно данни, също е оказало значително въздействие.

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината AstraZeneca за употреба във всички възрастови групи, но някои национални органи не препоръчаха употребата ѝ сред по-възрастните хора, поради липсата на налични данни за ефикасността ѝ по това време.

Д-р Джун Рейн, главен изпълнителен директор на Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти в Обединеното кралство, защити решението си да одобри ваксината на AstraZeneca за всички възрасти по това време, като отбеляза, че „настоящите доказателства не показват липса на защита срещу Covid-19 при хора на възраст над 65 години”

Ваксината е широко използвана във Великобритания заедно с тези, произведени от Pfizer / BioNTech, по предварителни данни, показващи високи нива на ефикасност сред възрастните хора.

Проф. Томас Мертенс, председател на постоянната комисия по ваксинация в Германия, която посъветва правителството на Меркел през януари да не използва AstraZeneca сред по-възрастните възрастови групи от населението, заяви пред BBC Radio 4, че днес липсата на възприемане на ваксината в неговата страна е „без съмнение е проблем в момента”.

Той заяви: „Вярно е, за съжаление. Работим доста усилено по този въпрос, за да се опитаме да убедим хората да приемат ваксината и да изградим отново доверие в нея сред населението. Но както знаете, това също е някакъв психологически проблем и за съжаление ще отнеме известно време, за да се постигне тази цел”. Запитан дали съветът на неговия комитет е виновен, той каза пред Би Би Си: „Това може да е част от проблема, въпреки че винаги сме заявявали, че становището ни няма нищо общо с безопасността на ваксината; никога не сме обявявали ваксината за опасна”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук