Проф. Чорбанов: В най-розовите си сънища шефът на "Пфайзер" не е виждал такива договори

1
Договори за милиарди дози години напред
Договори за милиарди дози години напред Видео: Евроком

Договори за милиарди дози години напред

"Държавата не предявява никакъв интерес към разработките, не само за българската ваксина, а и всички научни разработки. Хората са много по-заети в момента с внос и сключване на предварителни договори. Смея да кажа, че ако човек изчисли една крайна сметка, която би се платила през 2022г. и 2023г. - това, което в момента сключва Европейският съюз като договори, всичко това би могло да бъде една сериозна инвестиция в родно производство на каквото и да е. Това би било много по-закономерно и по-логично."

Това каза имунологът и бивш депутат от „Има такъв народ“ проф. Андрей Чорбанов пред „Евроком“.

Когато приключат всички наши тестове ние ще представим ваксината на най-големия световен форум, на който се представят тези научни резултати. Бидейки почтени хора първо ще се обърнем към държавата, ако държавата ни откаже, ще търсим алтернативни начини за този продукт“, коментира още проф. Чорбанов.

Много повече става въпрос за политика и за административни уговорки между държавите, отколкото една прагматичност по отношение на национални интереси. Така или иначе ЕК съблюдава едни правила, според които единствените ваксини, които тя ще отчете ще бъдат тези, които са одобрени от Европейската комисия. Ако вие сте били в Китай и сте били имунизиран с китайската ваксина, няма да ви бъде издаден сертификат за пътуване, защото не сте имунизирани с тези ваксини, които са одобрени от комисията“, каза още той.

По думите му в най-розовите си сънища, като тийнейджър, генералният мениджър на „Пфайзер“ не си е представял подобно нещо и не е сънувал сключване на договори за милиарди дози години напред. „От този аспект трета, четвърта или пета обезсмисля ваксинационния план. Ваксините са двудозови и има някакви реимунизации на десет години, но това през няколко години да се прави не е реимунизация, а противоречи на всякаква логика. Както у нас, така и в ЕК решенията се взимат административно и много малко се консултират с хората, с които би трябвало. Аз не съм видял европейският здравен комисар да се появи и да обясни на европейската общественост взетото решение. Обикновено се обявява вече административно взетото решение“. Той смята, че здравните специалисти не участват в преговорите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук