В ЕП обсъждат българската петиция за ускоряване на граничните проверки на камионите

0
Очаква се ЕК да изпрати писмено становище и да се потърси мнението на евродепутатите от комисията по транспортни въпроси
Очаква се ЕК да изпрати писмено становище и да се потърси мнението на евродепутатите от комисията по транспортни въпроси Снимка: МВР / архив

Очаква се ЕК да изпрати писмено становище и да се потърси мнението на евродепутатите от комисията по транспортни въпроси

Комисията на Европейския парламент по петициите обсъди днес предложение от евродепутата Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) за въвеждане на изискване проверките по границите в ЕС на камиони с европейска регистрация да не отнемат повече от 60 секунди.

Новаков и други евродепутати настояха, че вече съществуват технически възможности за подобна мярка. Представител на Европейската комисия възрази, че това е немислимо и заяви, че решението е в приемането на България и Румъния в Шенген.

Докато не влезем в Шенген, ще се борим да намерим възможност нашите шофьори да спрат да се мъчат, заяви Андрей Новаков. Той добави, че водачите на товарни камиони в Европа работят в нечовешки условия. Опашките по границите, които те предизвикват, съсипват икономиката и живота на десетки хиляди души в целия континент, обобщи Новаков, предаде БТА. По неговите думи опашки има не само по българските граници, а и в страните от Централна Европа.

Според Димитър Димитров, поканен на заседанието като представител на една от големите неправителствени организации у нас в областта на товарните превози, на час превозвачите губят по 10 евро от престой на границата, а непреките щети са неоценими.

Евродепутатът Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) коментира, че неприемането на България и Румъния в Шенген е драстичен пример за двоен стандарт в ЕС. Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР) добави, че шофьорите плащат цената на европейското лицемерие и призова българското правителство да вземе мерки за Шенген, каквито предприема румънското. Александър Йорданов (СДС/ЕНП) призова ЕК да предложи по-ефективна процедура за проверка на документите по границите.

Парламентарната комисия по петициите ще продължи работата по предложението. Очаква се ЕК да изпрати писмено становище и да се потърси мнението на евродепутатите от комисията по транспортни въпроси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари