В Екзарх Йосиф отбелязаха празника на ябълката

0
В Екзарх Йосиф отбелязаха празника на ябълката
Видео: БНТ2

23 различни сорта, ястия и стоки за бита, произведени от ябълки в русенското село Екзарх Йосиф – това е само част от традиционния празник, посветен на плода. Там почти всяко семейство отглежда ябълки в градините си. Въпреки неблагоприятната година за българските земеделци, обаче, жителите на населеното място не се оплакват от загуби.

Село Екзарх Йосиф е с акредитация да отглежда 23 сорта ябълки – половината от тези за цялата страна. Затова за 7-ма поредна година местните хора посвещават на ябълката ден от края на август. Част от празника е изложба с кулинарни изкушения от плода. И още – козметични продукти, стоки за бита и домакинството, в чийто състав има ябълка. Програмата включва и много атракции за гостите.

Едно състезание с ябълки, с деца – време на консумиране на ябълка и време за пренасяне от едно място до друго с лъжица в уста”, разказва Илия Данев, кмет на село Екзарх Йосиф.

Сред производителите на ябълки е професор Атанас Митков. Той, както и останалите жители на селото, отглежда плода само за собствени нужди. В градините му има 15 сорта. Най-ценният сред тях е райската ябълка. Заради климата този вид вирее предимно по Черноморието и в Южна България.

Там почти няма растителна защита – екологично чиста продукция излиза, полезна и много красиво дърво – листата му са като на фикус”, споделя проф. Атанас Митков.

Празникът на ябълката се смята за една от атракциите в този регион. Сред тях са още Етнографският музей и Зоологическата градина в Екзарх Йосиф.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари