Празник на ябълката в Екзарх Йосиф

1

Заместник областните управители на област Русе Свилен Иванов и Валентин Колев бяха сред официалните гости на тържествата по повод Тринадесетия празник на ябълката в село Екзарх Йосиф.

В приветствието си Свилен Иванов поздрави кметовете на Екзарх Йосиф и Борово – Илия Данев и Валентин Панайотов за това, че съумяват да продължат традицията и да осъществят настоящия празник.

„Всеки път, когато дойда, има по нещо ново в селото! Пожелавам на кмета да продължава по същия начин да се справя с всяко предизвикателство! Нека и хората на празници като днешния бъдат все повече и повече! Бъдете живи и здрави! Успех във всяко начинание! Честит празник!“ допълни още той.

Началото на празника беше дадено с изпълнение на стихотворението „Обичам те, родино“ от Зорница Георгиева и продължи с кръшни хора под звуците на „Мома Яница“, „Бяла роза“ и „Море пиле, славей пиле“, като в празничния концерт специално участие взе Ангелина Милева. Програмата включваше още участието на множество самодейни колективи от региона, като в края на тържествата бяха раздадени награди за най-много участия в „Празника на ябълката“, за най-многобройни групи, както и за най-нови участници. Разбира се имаше и специална награда за певческа група „Детелина“ при Народно читалище „Самообразование 1919“ в село Екзарх Йосиф.

По време на празника беше посочено, че към днешна дата в населеното място се отглеждат 26 сорта ябълка и специално за празника са подготвени 33 вида ябълкови сладкиша.

Отбелязано беше и, че проф. Атанас Митков, дългогодишен преподавател в Русенския университет и „Доктор хонорис кауза“, а също и почетен гражданин на Русе, е дарил 200 нови ябълкови дръвчета, с които са засадени 6 дка. ябълкови градини. Така още през следващата година се очаква броят на сортовете отглеждани ябълки да нарасне от 26 на 28.

Сред множеството от гости беше и председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и народен представител от 19-ти МИР Пламен Нунев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари