В четвъртък температурите падат, очакват се проливни дъждове

0

Понижението на температурите ще продължи, очакват се градушки и шквалови явления

През нощта срещу четвъртък на много места над планините от Западна и Южна България и централните райони на Дунавската равнина ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Минималните температури слабо ще се понижат и ще са между 15° и 22°С. Най-високи очакваме да са стойностите по Черноморието и в Южна България – до 19-22°С.

Преди обед в четвъртък ще преобладава слънчево време, с развитие на купеста, а следобед – и купесто-дъждовна облачност. Очакваме и проливни валежи, като по-значителни ще бъдат те в планинските райони и на много места в Западна и Централна България, където ще превали и прегърми. Не са изключени и значителни по количества валежи, придружени от градушки. Ще има условия за шквалови явления. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб, а в Източна България до умерен вятър от северозапад, информира Meteo Balkans.

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за опасно време, валидни за четвъртък

(Забележка: Опасните явления ще са късно следобед и през нощта срещу петък, и то на отделни райони. Картата показва местата, където те са най-вероятни, но бурите няма да покриват цялата площ.)

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код: Валежите на отделни места над посочените райони ще са значителни, предимно в късните следобедни часове. Те ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. На отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Времето по Черноморието

През нощта срещу четвъртък ще е ясно и тихо. През деня ще е предимно слънчево и топло. Максимални температури на въздуха – 30-32°С, на морската вода – 25°-26°. Вълнението на морето ще е между 2-4 бала. Вятърът ще се обърне от северозапад.

Времето в София

През нощта срещу четвъртък от северозапад облачността ще се увеличи и са възможни слаби валежи от дъжд на места в Софийската котловина, но явленията до сутринта ще затихват. Минималните температури ще са между 15-16°С.

През деня ще е предимно слънчево и топло, но до обяд – след това ще се развива купесто-дъждовна облачност и очакваме валежи и гръмотевици. Възможни са и шквалови явления. Температурите ще се понижават и максималните им стойности ще са около 26°С.

Времето в планините

Няма да е подходящо за разходки и туризъм. Повишава се вероятността от внезапни покачвания на нивата на реките зареди интензивни валежи. Карайте внимателно по проходите!

До обяд облачността ще е разкъсана, но следобед в масивите от Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на повече места ще превали и прегърми.

Ще духа умерен, а по откритите и високи части – и силен вятър от северозапад . Максималните температури на височина 1200-1300 метра ще надминат 22°, на 2000 метра – около 12°. Температурите, обаче, ще се понижават.

Времето на Балканите

Балканите и България ще попадат в южната периферия на обширен антициклон с център над Северна Европа. От североизток ще прониква малко по-хладен въздух, който ще лабилизира атмосферата над страната. Времето ще се задържи предимно слънчево и топло , но от следобедните часове до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари