В България има двама милиардери според данни на Форбс

13
Това са братята Георги и Кирил Домусчиеви с по 1,9 милиарда долара всеки
Това са братята Георги и Кирил Домусчиеви с по 1,9 милиарда долара всеки

Това са братята Георги и Кирил Домусчиеви с 1,9 милиарда долара

На света живеят близо 8 милиарда души, но малко над 3000 от тях са милиардери по данни към ноември 2022 г. Тази малка група хора притежават богатство от около 11,8 трилиона долара, което се равнява на около 11,8% от световния БВП.

Къде живеят тези милиардери? Графика, публикувана във Visual Capitalist, дава отговори. В нея са използвани данни от Forbes, отбеляза Money.bg.

Изглежда милиардерите са много по-концентрирани в географско положение, отколкото си мислим. От 195-те официално признати страни по света, само в 76 живеят милиардери. И дори в рамките на тези страни има огромни различия между броя на милиардерите.

Няма да се изненадате, че в Съединените щати са една от страните с най-много милиардери. Америка е дом на над 900 милиардери, като Илон Мъск е най-богатият от всички с богатство от над 191 милиарда долара през ноември 2022 г. Това го прави не само най-богатият милиардер в Америка, но и най-богатият човек в света.

Китай заема втора позиция в това отношение, като милиардерите, живеещи там са 400 души с общо нетно състояние от 1,45 трилиона долара. Най-богатият милиардер в Китай е основателят на компанията за напитки Nongfu Spring Шонг Шеншен, който преди известно време надмина Джак Ма.

За България данните сочат, че най-богатите ни съграждани за братята Георги и Кирил Домусчиеви с 1,9 милиарда долара.

Снимка 599132

В южната ни съседка Гърция най-богатият човек е жена. Това е Вики Сафра, която е наследница на най-богатия банкер в света. Тя притежава над 7 милиарда долара.

Любопитен случай е руският милиардер Павел Дуров, който притежава богатството на стойност 15,1 милиарда долара. Той е един от основателите на чат приложението Telegram. През април стана ясно, че той е получил гражданство в ОАЕ.

Индустрии и сектори

Интересното е, че няма точно определена индустрия или сектор, в който да са тези милиардери. Изключение правят САЩ, където значителен брой милиардери са свързани с технологичната индустрия.

Интересно е да се отбележи, че някои държавни глави са милиардери и в много случаи може да са най-богатите хора в съответните страни. Но тяхното богатство често е държавна тайна, добре диверсифицирано и доста трудно за проследяване.

Мъже срещу жени милиардери

Една тенденция, която се откроява, е броят на мъжете спрямо жените милиардери. От 76-те милиардери в списъка само 7 са жени. Една от малкото жени с богатство, правещо я милиардер, е Риана. Тя е най-богата жена в Барбадос - нейното родно място. Певицата и бизнес дама притежава 1,4 милиарда долара.

Като цяло от 3311 милиардери по света само 12,9% са жени. Те обаче се увеличават според Forbes - списъкът за 2021 г. включва 328 жени, с 36% повече от 2020 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    Българин
    Гаранция че са крадливи комунистически си нчета
  • 14
    6
    Факт
    Братята са едни от доверените перачи на Боко и "другарите" от ДС.
  • 19
    5
    до 3
    Георге, много си умен! Пращиш от акъл! И как така тези наши сънародници Домусчиеви, за които твърдиш, че "това са умните хора на земята", са успели да натрупат тези 1,9 милиарда долара - с работа като те са най-трудолюбивите или са спестявали от закуски? Летоброенето на прехода в България започва с "перестройката" от 1989 г. и до 2022 г. все още "продължаваме промяната", нали така? Тука няма никаква "злоба" - има стандарт на живота на българите като народ в нашата си държава, който не е само един показател. Имаше навремето един Осман Дуралиев, починал през 2011 г. на 72 г., български състезател по борба свободен стил, на когото се приписваха думите: "Партията нас храни, а ние борим!". Онова толкова простичко изречение, което след 1990 г. показва как се става български милиардер ...
  • 16
    4
    наблюдател
    Приватизация на Български морски флот -6 кораба за Китай-130 мил.долара???
  • -11
    3
    Георги
    Малее,каква злоба сега ще има,но по - важното е човек какво оставя след себе си, защото, ако ги нямаше тези, който сега толкова мразите, докато четете, няма да я има и тази медицина,за да сте живи, това са умните хора на земята и жалкото е,че са само 3000
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари