Руски мултимилионери заобикалят европейските санкции през Кипър

0
Кипърски фирми са помагали на руските мултимилионери да организират и да укриват богатството си
Кипърски фирми са помагали на руските мултимилионери да организират и да укриват богатството си

Кипърски фирми са помагали на руските мултимилионери да организират и да укриват богатството си

Международни организации от журналисти разкриха как кипърски фирми и адвокати са помагали на руски мултимилионери да заобикалят Западните санкции, съобщи електронното издание на кипърския в. „Филелефтерос“, цитирано от БТА.

Разследването е базирано на повече от 3,6 млн. документа, изтекли от доставчици на услуги в Кипър, които показват как кипърските фирми са помагали на руските мултимилионери да организират и да укриват богатството си, посочва вестникът.

Според информация, събрана от журналисти на Международната организация за журналистически изследвания (ICIJ) и Проект за докладване на организираната престъпност и корупция (OCCRP), повечето руснаци, фигуриращи в списъка на милиардерите на "Форбс", са били клиенти на кипърски доставчици на услуги. Повече от 650 тръста и фирми, регистрирани на острова, са били контролирани или свързани с руснаци, над които е имало наложени санкции от 2014 г.

Събраната информация показва как е бил използван Кипър и неговите сектори на услуги по всякакви въпроси – от прехвърляне на милиони по цял свят до закупуване на правата на нови футболисти. Доставчиците на услуги в Кипър са помагали на клиентите си, дори когато са били застрашени от санкции на Европейския съюз.

Журналистите от ICIJ определят като отговорен за обслужването на руските интереси във време на санкции бившия президент на Република Кипър Никос Анастасиадис, който заемаше поста на държавен глава от 2013 до началото на 2023 г.

Вчерашните журналистически разкрития за намесата на Кипър във връзка с руски средства са внесени в кипърския парламент, съобщи изданието. Председателят на парламентарната правна комисия Никос Торнаритис насрочи обсъждане на въпроса за следващата сряда. Той отбеляза, че последните години е била приета силна законова рамка по отношение на борбата с корупцията, като страната е приела трите антикорупционни проекта, поискани от ЕС.

Намерението на комисията е да се покани Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, главния прокурор, полицията и отдела за финансово разузнаване, за да бъде обсъден въпросът.

Президентът на Кипър Никос Христодулидис заяви, че всичко ще бъде разследвано и допълни, че никой не стои по-високо от репутацията на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари