В 10 държави налозите върху доходите са по-ниски от нашите

0
Нивото на облагане на доходите в България е близко до средното за страните от ЕС
Нивото на облагане на доходите в България е близко до средното за страните от ЕС

Нивото на облагане на доходите в България е близко до средното за страните от ЕС

В 10 държави данъчно-осигурителната тежест е по-ниска, отколкото у нас. Налозите върху доходите в България въобще не се ниски спрямо останалите страни от ЕС, показват данните на Евростат. Данъкът върху доходите в страната ни е само 10 на сто, но като добавим и осигуровките се оказва, че нивото на данъчно-осигурителната тежест в страната е по-високо отколкото в редица страни от ЕС. Освен това в България няма необлагаеми доходи, за разлика от повечето други държави.

От Евростат са изчислили какъв е размерът на плащаните данъци и осигуровки от човек, който получава заплата в размер на две трети от средното ниво на възнагражденията в съответната страна. Средното ниво на данъчната тежест за страните от ЕС е 38,6 на сто, обявиха от Евростат. А в България данъчно-осигурителната тежест е 34,9%, пише Труд.

По-ниски от нашите са данъците и осигуровките в 10 държави от ЕС. Това са Дания, Естония, Ирландия, Гърция, Кипър, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия и Полша. Най-ниско е нивото на облагане на доходите в Кипър (18,1%), Ирландия и Малта (и двете с 25,5%), и Нидерландия (27,9%). Най-високо е облагането на доходите в Белгия (46,5%), Германия (43,7%), Австрия (41,9%) и Унгария (41,2%).

Всеки пети взима малка заплата

Всеки пети в България получава ниска заплата дори за стандарта на страната ни.

България не само е на последно място сред държавите от ЕС по ниво на заплащане, но и всеки пети взима ниска заплата спрямо нивото на възнагражденията в страната. Според дефиницията на Евростат хората с ниска заплата са служители, които изкарват по-малко от две трети от националните средни брутни почасови доходи.

Средно за страните от Европейския съюз 15,3% от работещите хора взимат ниски заплати, показват последните данни на Евростат. Същевременно 21,4% от хората в България са с ниски заплати, тоест получават под две трети от средното почасово възнаграждение за страната. Това означава, че има хора с много високи заплати, но голяма част от населението получава ниски надници дори за нашия стандарт.

По-зле по този показател са само в Латвия (23,5% от хората там имат ниски заплати), Литва (22,3%), Естония (22%) и Полша (21,9%). На другия край на класацията, където по-малко от 10% от наетите служители получават ниски заплати, са Дания (8,7%), Франция (8,6%), Италия (8,5%), Финландия (5%), Португалия (4%) и Швеция (3,6%). Оказва се, че в страни като Португалия и Швеция много малък дял от местното население получава ниски заплати спрямо нивото на заплащане в съответната страна. Това показва по-малка разлика между най-ниските и най-високите възнаграждения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари