Българите сме овце и трябва да бъдем стригани редовно!

3
Защо хората бягат в чужбина, където трябва да плащат високи данъци?
Защо хората бягат в чужбина, където трябва да плащат високи данъци?

Според  родните управници на България ние се славим с много ниските си данъци и всички живеем щастливо в един розов свят. Но защо тогава хората бягат в чужбина, където трябва да плащат високи данъци?

От Dunavmost.bg решихме да направим една простичка сметка на един средностатистически българин, който получава 700 лева заплата. Колко според вас от тези пари отиват в държавната хазна, която винаги е празна и все не й достигат средства.

Нека да започнем да смятаме и да видим какво ще получим в крайна сметка.

Средностатистическа заплата за България: 700 лева.

  • Общо осигуровки за сметка на служителя: 12.900 % - 90.30 лева.
  • Данък (ДДФЛ):  10.000 % - 60.97 лева

Чиста сума за получаване: 548,73 лева

Общо разходи за работодателя: 824.60 лева

Общо осигуровки за сметка на работодателя: 17.800 % - 124,60 лева

До тук виждаме, че държавата прибира общо вноски от служител и работодател: 275,87 лева

Както виждаме от по-горе, ни остават 548,73 лева, с които трябва да живеем 1 месец, а държавата вече е прибрала 275,78 лева. Да, но това е само началото на плащаните от нас данъци. Нека сега да започнем да ги харчим и да видим колко още данъци ще изскочат.

Всеки от нас е чувал за съществуването на ДДС, акцизи, данък печалба, местни данъци и т.н., но едва ли се е замислял, че те изсмукват доходите ни ежедневно.

Ако имаме неприятният навик да пушим цигари, това освен, че вреди на нашето здраве, то ни прави автоматично основен спонсор на държавата.

България е 3-та по акциз върху цигарите спрямо цената.

Нивото на акциза за цигарите спрямо продажната им цена в България е едно от най-високите в ЕС, показват данни на Европейската комисия. Страната ни е на трето място, като преди нас са само Малта и Великобритания.

Цената на бандеролите, които се поставят, за да се докаже, че е платен акциз, също се оказва една от най-високите в България. Тя е над 12 лева на 1000 къса цигари. В редица други държави от ЕС бандеролите са безплатни, тъй като цената им е покрита от държавата или пък е включена в акциза. Поради това част от компаниите продават продуктите си на българския пазар в ниския ценови сегмент с нулева печалба и дори на загуба.

При средна продажна цена  5,00 лв. за производствени разходи и дистрибуция отиват по-малко от 1 лев, а останалата част - за покриване на косвени данъци и купуване на бандероли.

Ако имаш неблагоразумието да пушиш цигари и купуваш средно по 30 кутии цигари месечно, ти плащаш по 4 лева акциз за всяка от тях или това ще ни струва 120 лева за един месец.

Ако решим да пием бира, то средната консумация на месец е 5 литра. Ако пък пием ракия и замезваме с домашна салата, то средната консумация на месец е 0,5 литра. Акцизните ставки оказват значително влияние върху крайните цени за литър алкохолни напитки. За концентратите и ракиите тя е близо 4,40 лева. за 40 градусово питие. Или близо 56% от крайната потребителска цена се дължи на акцизната ставка, докато при бирата акцизът е средно 0,17 лева. или близо 16%  от цената е акцизната ставка (изчислено за 2014 г.).

Като сметнем по споменатите по-горе акцизни ставки, за удоволствието да пием алкохолни напитки държавата ни прибира поне 3,05 лева месечно. Това не звучи стряскащо, защото при изчисленията сме заложили, че консумацията на алкохол е в символични количества.

Използването на автомобил е ежедневие за повечето българи, заради което е нужно да заложим малко разходи и за транспорт.

Както всички знаем по личния си джоб, България е в топ 5 на държавите с най-скъпи горива в Европа.

Литър бензин без данъци по бензиностанциите в страната струва 0.502 евро или под 1 лев. По-скъпо излиза единствено в Кипър, Испания, Дания и Малта.

При дизела ситуацията е подобна. Цената без данъци в България е 0.544 евро или около 1.06 лева за литър. Тук България изпреварва Испания и застава на четвърто място в ЕС по цена. Пред нас са само Дания, Гърция и отново Малта.

Българските производители и търговци на гориво са на най-голяма печалба сред своите колеги от Европа.

В хазната на България от акциз и ДДС влизат общо 0,499 евро (97 стотинки) на литър.

Ако ползваш автомобил, средно на месец трябва да отделим от месечния си доход пари за поне 50 литра гориво, което означава, че държавната хазна прибира 48,50 лева.

За новите винетки на г-жа Павлова трябва да се бръкнем 97 лв или за 1 месец  това ще ни струва само 8 лева.

Трябва да си платим и данъка на автомобила естествено и ако предположим, че той е с мощност от 120 к.с. , то тогава трябва да платим приблизително 150 лева или за 1 месец  това ще ни струва 12,50 лева.

Данък сгради + такса смет за едно средно статистическо жилище в страната трябва да заплатим приблизително 80 лева или за 1 месец това ще ни струва само 6,66 лева.

След като сме платили данъци за основните разходи, които правим всеки месец, от заплатата, която сме получили остават 347,02 лева (548,73 лева – 201,71 лева (120 + 3,05 + 48,50 + 8 + 15,50 + 6,66))

Сега, след като сме си платили ниските данъци, спокойно може да си похарчим оставащите 347,02 лева.

Но не бързайте да се радвате, защото държавата не ни е забравила и в този момент.

За всяка направена от нас покупка ние плащаме ДДС и данък печалба, които са заложени в цената на всяка стока или услуга.

България е абсолютен лидер в ЕС и по тежест на косвените данъци в общия данъчен "микс". У нас данъците върху потреблението - ДДС и акцизи формират 52% от общите данъчноосигурителни приходи - рекорд в ЕС, където средното ниво е 34%. Такива са данните за 2014 г., но картината не се е променяла през последните няколко години.

Ако средната надценка на предлаганите стоки и услуги е 30%, то 10% от тази надценка отива отново в държавната хазна. Да не забравяме и ДДС-то, което е в размер на 20%. И така, след като похарчим оставащите ни 347,02 лева за битови сметки, храна, дрехи, отопление, образование, развлечения и т.н., държавата си прибира  77,73 лева (ДДС + данък печалба).

И сега нека да видим какво излиза:

Ние получаваме месечна заплата от 700 лева и плащаме на държавата:

  • Общо вноски от служител и работодател: 275,87 лева
  • Общо местни данъци и такси + акцизи + винетка: 201,71 лева
  • Общо ДДС + данък печалба: 77,73 лева

Ако работим за заплата от 700 лева, ние ще получим чисто 548,73 лева и ще платим много ниски данъци на държавата в общ размер от 555,22 лева.

България е държавата на ниските данъци и винаги управниците ни плачат, че хазната била празна. Но с тази простичка сметка излиза, че ние работим, за да дадем всичките си пари отново на бедната държава.

Това доказва в пълна сила, че българите сме овце и трябва да бъдем стригани редовно!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари