Увеличават заплатите на работещите в Спешна помощ

1
Това стана след серия от протести с искания за увеличаване на възнагражденията
Това стана след серия от протести с искания за увеличаване на възнагражденията Снимка: БГНЕС

Това стана след серия от протести с искания за увеличаване на възнагражденията

В центровете за спешна помощ шофьорите да получат увеличение на заплатите си с 600 лв, фелдшерите – с 500 лв., лекарите – с 400 лв., предложи синдикат „Защита“ на Министерството на здравеопазването. Това каза пред журналисти председателят на синдикат „Защита“ Красимир Митов след среща с министъра на здравеопазването Христо Хинков. По думите на Митов до седмица се очакват нови корекции, но засега предложенията на синдиката се приемат от министерството. Увеличението на заплатите на медицинските сестри от центровете за спешна помощ да бъде с 330 лв., на парамедиците – с 350 лв., а на санитарите – със 160 лв., предлагат още от синдиката.

В края на юли беше приет държавният бюджет за тази година, в който за работещите в центровете за спешна медицинска помощ и в регионалните здравни инспекции се предвиждат 30 млн. лв. повече. По думите на Митов тази сума все още не е разпределена, което би могло да доведе до промяна в предложените суми, информира БТА.

Заместник-председателят на синдиката Милена Атанасова посочи, че бюджетът е в сила от началото на август и дали тези суми ще бъдат изплатени в края на август или в края на септември, но със задна дата, това са средства, които хората трябва да получат, считано от 1 август.

Законът за държавния бюджет беше приет на 27 юли и влезе в сила от 1 август, след като беше обнародван в "Държавен вестник".

Синдикат "Защита" организира през юли протести с искания за увеличаване на възнагражденията на работещите в центровете за спешна помощ, за подобряване на условията на труд, както и за промяна на категорията труд за работещите в тях. От синдиката настояваха за допълнителни 60 млн. лв. На последния протест представители на парламентарните групи, с изключение на ГЕРБ-СДС, разговаряха с протестиращите и ги увериха, че ще положат усилия да се повишат възнагражденията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари