Увеличават заплатите на магистратите и съдебните служители

0
Заплатите във върховните съдилища и прокуратури ще станат 4425 лева
Заплатите във върховните съдилища и прокуратури ще станат 4425 лева

С увеличение на заплатите на магистрати и съдебни служители ще започне първото заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет за тази година. Предложението е възнагражденията да се повишат с 10%, с колкото е ръстът на заплатите в бюджетната сфера от 1 януари 2019 г.

Според чл. 218, ал. 2 от Закона за съдебната власт основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт, пише Lex.

Последното увеличение на заплатите беше на 31 май 2018 г., когато възнагражденията на магистратите бяха повишени с 98 лева, а на служителите с 2 процента.

Така основното възнаграждение на върховен съдия и прокурор стана 4023 лева, на апелативно ниво – 3398 лева, на магистратите от органите на окръжно ниво в столицата – 3038 лева, на окръжно ниво в страната – 2808 лева, за Софийските районен съд и прокуратура – 2467 лева и за останалите районни съдилища и прокуратури – 2216 лева.

Сега с 10-процентен ръст заплатите във върховните съдилища и прокуратури ще станат 4425 лева, на апелативно ниво – 3738 лева, на столичните магистрати на окръжно ниво – 3342 лв., на окръжно ниво в страната – 3089 лева, за СРС и СРП – 2714 лева и за всички други районни съдии и прокурори – 2438 лева.

За първи път от няколко години кадровият орган ще увеличи заплатите още в началото на годината. До момента възнагражденията се вдигаха с малко и по средата на годината, при наличието на средства.

Първоначално ВСС беше заложил 17% ръст на възнагражденията за 2019 г. при бюджет от 769 млн. лева. Но тъй като в крайна сметка Народното събрание прие проекта на бюджет, предложен от Министерството на финансите, в размер на 666 млн. лева, това наложи и редукция на процента за актуализация на заплатите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари