Увеличават минимална пенсия на 232 лева през 2020 година

1
78 работодатели са платили 52 хил. лв., защото не са назначили инвалид на работа
78 работодатели са платили 52 хил. лв., защото не са назначили инвалид на работа Снимка: БГНЕС

Средната ще е 409 лева, таванът обаче остава 1200 лева.

Минималната пенсия ще е поне 232,80 лв. от 1 юли 2020 г. Така с 13,38 лв. повече на месец ще получават около 322 хил. пенсионери, които в момента вземат 219,43 лв.

От същата дата всички пенсии ще се вдигнат най-малко с 6%. Средната пък се очаква да е около 409 лв. Таванът на пенсиите обаче ще остане замразен на 1200 лв.

“Ръстът на средния осигурителен доход дава основание да се завиши прогнозата, която е заложена в 3-годишната бюджетна рамка Нашите очаквания, без да мога да кажа конкретно число, е, че темпът на осъвременяване на пенсиите от 1 юли ще бъде по-висок от заложения и ще е над 6%”, обясни социалният министър Бисер Петков след блицконтрол в ресорната парламентарна комисия, пише 24 часа.

Правителството бе заложило в бюджетната си прогноза ръст от 5,3%, но заради по-високия осигурителен доход и инфлацията пенсиите могат да се качат с поне 6%.

Минималната заплата през 2020 г. ще е 610 лева

“В рамките на този управленски мандат има предвидимост и яснота как ще нараства минималната работна заплата и правителството се придържа към заявеното”, каза Петков. И обясни, че синдикатите винаги искат тя да е по-висока, а работодателите - да е по-ниска. “Този дебат ще се води винаги, докато нямаме достатъчно яснота за факторите, от които зависи минималната заплата и начините, по които тя да се променя”, обясни министърът.

През следващата година се очаква заплатите в бюджетния сектор да се вдигнат с 10%. Петков увери депутатите от комисията, че ще настоява увеличението за социалните работници да е по-голямо.

78 работодатели са платили 52 хил. лв., защото не са назначили инвалид на работа.

Таксата е 30% от минималната заплата - 560 лв. месечно. Останалите работодатели са отчели, че са изпълнили задължението за назначаване на хора с увреждания, но доколко това е станало на практика, ще се установява при проверките на ГИТ, отговори Петков на въпрос в блицконтрола.

“Приемната грижа е мярка за закрила. 2000 деца са настанени в приемни семейства. Трябва да се осигурят добри условия за работа и заплащане на приемните родители, защото този труд е специфичен и е 24 часа”, обясни още той.

Изказването му е по повод исканията на Националната асоциация за приемна грижа за въвеждане на специален договор за предоставяне на услугата. Те искат с договора да се регламентира трудът на приемните родители по начин, гарантиращ техните социални и осигурителни права. Статутът на приемните родители е на самоосигуряващи се - осигуряват се за задължителните рискове.

В публикуваните преди дни предложения за данъчни промени на Министерството на финансите пък се предлага този вид договори да се приравнят на трудовите, което ще защити социалните и осигурителните права на спортистите и треньорите. С договори по специални закони, носещи пълни осигурителни права, са регламентирани правоотношенията на полицаите, военните, служителите на съдебната власт, държавните служители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари