Увеличават бюджета на Здравната каса с над 1 милиард лева

0
Тристранният съвет прие бюджета на НЗОК за 2024 година
Тристранният съвет прие бюджета на НЗОК за 2024 година Снимка: БТА

Тристранният съвет прие бюджета на НЗОК за 2024 година

На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) всички освен Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепиха или изразиха принципна подкрепа за проекта на Закон за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 година.

Смятаме, че здравноосигурителната система се нуждае от конкретен план за развитие, който да е обезпечен с конкретни реформи, коментира Добрин Иванов от АИКБ. Той обясни, че реформи в предложения проектобюджет на НЗОК не се виждат и това е основание за АИКБ да се въздържи от подкрепа. От организацията отбелязаха нуждата от актуализация на националната здравна карта.

Българската стопанска камара (БСК) потвърждава принципната си подкрепа за проектобюджета на НЗОК, каза Станислав Попдончев, цитиран от БТА.

Даваме си сметка, че България е с най-ниски разходи в здравеопазването в Европейския съюз и затова трябва да се полагат усилия за увеличаване на тези средства. Има напредък в този бюджет, коментира Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). По думите му е отчетена препоръката за повишаване на средствата за профилактиката и превенцията на заболяванията.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалните в България (КРИБ) също изразиха принципна подкрепа за проектобюджета на НЗОК. От Съюза за стопанска инициатива подкрепиха предложения бюджет на здравната каса.

От Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и от Конфедерацията на труда „Подкрепа“ подкрепят проектобюджета на НЗОК.

По време на дискусията беше посочено, че има рекордно увеличение на средствата за здравеопазване. Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски коментира, че това налага и завишаване на контрола по отношение на разходване на средствата.

Залагат се стимули за личните лекари да извършват повече профилактични прегледи, посочи също той.

Заместник-министърът на здравеопазването Михаил Околийски коментира, че усилията са насочени към това да се обясни на хората „колко богат е пакетът“ за профилактика. По думите му само 38% от хората практикуват тези профилактични прегледи и това не е достатъчно.

Акцент беше поставен и върху желанието на Министерството на здравеопазването за осигуряване на адекватна медицинска помощ в отдалечените населени места.

В проекта на бюджета на НЗОК за 2024 г. се предвиждат общо от приходи и трансфери 8 163 353 100 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Пунта Мара
    8 милиарда бюджет за корумпираната и комерсиална, здравна система е недопустимо, ако не се направят базови промени. На пациента се гледа като на портфейл. Пътечките ги направиха като магистралите, наливат се едни пари, а качество нула. И става все по зле.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари