Установиха хормона, който притъпява апетита ни за сладко

0
Според учените това е първият открит хормон, произвеждан от черния дроб, който пряко регулира приема на захари
Според учените това е първият открит хормон, произвеждан от черния дроб, който пряко регулира приема на захари

Американски учени идентифицираха хормона, произвеждан от черния дроб, който ни кара да не чувстваме глад за сладки неща и който може да бъде впрегнат за подобряването на хранителните режими, съобщава в. "Дейли мейл", цитирани от БТА

Откритието е било направено от учени от университета в Айова, ръководени от Лукас Бондюран. Става дума за хормона FGF21, който се произвежда от черния дроб тогава, когато нивата на въглехидрати в организма ни рязко се повишат. Той попада в кръвта и изпраща сигнал до мозъка, така че да подтисне желанието ни да ядем сладки неща. Откритието ще бъде полезно за изготвянето на балансирани диети и за пациентите с диабет или страдащи от затлъстяване.

Според учените това е първият открит хормон, произвеждан от черния дроб, който пряко регулира приема на захари. Екипът се натъкнал на него, анализирайки мащабни генетични изследвания, при които били открити мутации на ДНК в зависимост от приема на захар. Две от тези мутации били локализирани във FGF21. Именно той регулира някои от вкусовите ни предпочитания, като глада за сладко.

При опитите били използвани генно модифицирани мишки и била проследена ролята на FGF21 при потискането на апетита им за сладки неща. При неговото активиране те консумирали 7 пъти по-малко сладко.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари