Успеха на седмокласниците нарежда Русе на 20-то място в страната, а този на зрелостниците - на 19-то

0
Успеха на седмокласниците нарежда Русе на 20-то място в страната, а този на зрелостниците - на 19-то

При седмокласниците:

Резултатите от националното външно оценяване след седми клас през 2014 година сочат, че Русенска област е „паднала“ с 5 места в сравнение с миналата 2013 г. година и сега е на 20-то място от общо 28 области в България. Това стана ясно днес по време на заседание на Секторната комисия в областта на образованието и пазара на труда.

Въпреки че тези оценки служат за вход към профилираните и професионални гимназии (по-специално изпитите по Български език и литература (БЕЛ) и математика), резултатите са по-ниски.

Участие в националното външно оценяване след 7-ми клас в Русенска област са взели 49 училища, а 4,07 е средният успех от всички предмети, който ни нарежда на непрестижната 20-та позиция.

Традиционно математиката остава най-трудна за децата, но се наблюдава и друга тенденция - при седмокласниците проблем има в населените места, където преобладават двуезичните деца, за които българският език не е роден. Там оценките са ниски.

При зрелостниците:

Подобен извод може да се направи и от резултатите от държавните зрелостни изпити. Анализът там е на базата на всичките 7 години, през които те се провеждат. По БЕЛ средният успех за Русенска област през 2014 г. е с 8 стотни под този за страната (4,20 в Русенско, при 4,28 за България).

Това налага необходимост от допълнително изучаване на български език като СИП и ЗИП, са изводите, изнесени на заседанието на комисията. За по-добро усвояне на знания от двуезичните деца, в училищата, където те преобладават, се учи по учебници, в които материалът е поднесен по-достъпно.

Друг проблем, отчитан при зрелостниците, идва от демографската криза и засилената емиграция. С всяка година завършващите училище са все по-малко. През 2008 г. например те са били с около 20 000 души повече от 2014 г. На матурите тази година Русенска област заема 19-о място в страната.

Най-високи са резултатите на абитуриентите от МГ „Баба Тонка“ и АГ „Гео Милев“. Като цяло в България възпитаниците на всички природоматематически гимназии са се справили най-добре при завършването на средното си образование, стана ясно още по време на заседанието на комисията.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари