Урсула Фон дер Лайен: Спирането на газа за Полша и България е пореден опит на Путин да ни изнудва

1
Действието на "Газпром" е "неоправдано и неприемливо", заяви председателят на Европейската комисия
Действието на "Газпром" е "неоправдано и неприемливо", заяви председателят на Европейската комисия Снимка: БТА

Действието на "Газпром" е "неоправдано и неприемливо", заяви председателят на Европейската комисия 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че решението на Русия да прекъсне доставките на газ за две членки на Европейския съюз, Полша и България, е "пореден опит на Путин да ни изнудва със синьото гориво". Според нея това е "още един инструмент за изнудване" и определи действието на "Газпром" като "неоправдано и неприемливо", предаде БНР.

"Газпром" потвърди по-рано в сряда, че спира доставките на газ за България и Полша и че прекъсването на доставките ще продължи, докато страните не платят за вноса на руското синьо гориво в рубли.

В изявлението си Фон дер Лайен допълва, че Комисията е подготвена за такъв сценарий и работи, за да осигури алтернативни доставки при възможно най-добро съхранение в целия ЕС.

"Ние сме подготвени за този сценарий. Начертаваме нашия координиран отговор на ЕС. Европейците могат да ни вярват, че сме обединени и солидарни със засегнатите държави членки", заяви Фон дер Лайен.

"Ние също така ще продължим да работим с международни партньори за осигуряване на алтернативни газови потоци. И аз ще продължа да работя с европейските и световни лидери, за да гарантирам сигурността на енергийните доставки в Европа“.

"Страните членки задействаха извънредни планове точно за такъв сценарий и ние работим с тях в координация и солидарно", подчертава тя.

Фон дер Лайен уточнява, че в момента се провежда среща на групата за координация по газа, на която се изготвя координиран отговор на ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари