Управляващата коалиция в Гърция се разпадна

0
Името на Македония прекатури каручката
Името на Македония прекатури каручката Снимка: БТА

Коалицията "Сириза" - "Независими гърци" приключи.

Оттеглянето на националистите беше очаквано след яростната съпротива срещу споразумението със Скопие.

Панос Каменос, вече бивш министър на отбраната,на пресконференция съобщи, че договорът за Северна Македония е в нарушение на Конституцията. Опозицията постави отново въпроса за референдум, информира БНТ.

Панос Каменос, военен министър на Гърция в оставка: Благодарих на премиера за нашето сътрудничество и обясних, че заради националния въпрос, сделката за името на Македония, това сътрудничество не може да продължава. Партия "Независими гърци" се оттегля от правителството.

Каменос сваля доверието си от "Сириза". Напускат постовете си членове на правителството от квотата на "Независими гърци".

За да овладее политическата криза, премиерът Алексис Ципрас съобщи, че стартира процедурата по вот на доверие.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Информирах председателя на парламента, че ще пристъпим към процедурата, за която Конституцията ни задължава, да подновим доверието към правителството ми в парламента. Целта е да преминем към всеки ключов избор за обществото ни с ясно мнозинство.

Лидерите на опозиционните партии заеха позиция "нито един глас за правителството на Ципрас". Ако независими депутати подкрепят "Сириза", премиерът внася за гласуване в парламента договора със Скопие. Необходими са 151 гласа.

Според политически анализатори, другият изход е извънредни парламентарни избори. Медиите коментират за "политическа агония с неизвестен край", предизвикана от Република Северна Македония.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари