Македония е готова да се преименува

0
Атина иска от съседната си република да смени името си
Атина иска от съседната си република да смени името си Видео: Евроком

НАТО планира до пролетта на 2018 година да приеме в състава си бившата югославска Република Македония, заяви пред РИА Новости източник, запознат с хода на преговорите по встъпване.

Заради встъпването в алианса, Македония е готова да се преименува. В момента членството на Скопие е блокирано от Гърция. Атина иска от съседната си република да смени името си, за да не бъде обърквано с това на гръцката област Македония, предаде Евроком.

„Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг планира в средата на юли да посети Скопие и да обсъди тези въпроси. Целта на НАТО е до пролетта на 2018 г. да приеме страната в своя състав“, заяви събеседникът на агенцията.

По думите му, активна работа в тази насока водят Съединените щати. Снощи премиерът на Гърция Алексис Ципрас поздрави министър-председателя на Македония Зоран Заев за встъпването му в длъжност и потвърди позицията на Атина, в спора за името на Македония.

Заев заяви, че е готов при встъпването си в НАТО, страната да се нарича Бивша югославска република Македония, за което настоява Гърция, за да ускори интеграцията на републиката в ЕС.

Спорът с Гърция за името на бившата югославска република възникна след излизането на Македония от състава на Югославия през 1991 година.

Източник: Евроком
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари