Унгария отлага ратификацията на членството на Швеция в НАТО

0
Унгария и Турция все още не одобряват кандидатурата на Швеция за присъединяване към алианса
Унгария и Турция все още не одобряват кандидатурата на Швеция за присъединяване към алианса

Унгария и Турция все още не одобряват кандидатурата на Швеция за присъединяване към алианса

Унгарският парламент днес отложи за есенната си законодателна сесия ратифицирането на молбата на Швеция за присъединяване към НАТО, предаде Асошиейтед прес.

Това е поредното забавяне на гласуването и то на практика гарантира, че скандинавската страна няма да може да се присъедини към НАТО преди или по време на срещата на високо равнище на алианса през юли.

В своя публикация във "Фейсбук" Агнес Вадай, депутат от опозиционната унгарска партия "Демократична коалиция", написа, че унгарският премиер Виктор Орбан и неговата управляваща партия ФИДЕС няма да насрочат гласуване на молбата за присъединяване на Швеция по време на последната пролетна сесия на парламента следващата седмица. Друг депутат от "Демократична коалиция" потвърди, че гласуването ще бъде отложено.

Унгария остава единствената страна членка на НАТО, освен Турция, която все още не е одобрила кандидатурата на Швеция за присъединяване към алианса.

Скандинавската държава, заедно със съседна Финландия, се отказа от дългогодишния си военен неутралитет, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. и бързо сигнализира за намерението си да се присъедини към НАТО.

Високопоставени представители на унгарските власти твърдят, че подкрепят кандидатурата на Швеция за членство, като същевременно предявяват неясни искания към Стокхолм като условия за получаване на одобрение, посочва АП. През март Унгария изпрати делегация в Швеция и Финландия, за да разреши "политически спорове", които по думите ѝ са породили съмнения сред някои депутати от ФИДЕС дали да подкрепят кандидатурите за членство в НАТО. Правителството на Орбан твърди, че шведски политици са изрекли "откровени лъжи" за състоянието на демокрацията в Унгария, което според него е накарало някои депутати да не са сигурни дали да подкрепят кандидатурата на Швеция.

ФИДЕС забави и ратифицирането на кандидатурата на Финландия за членство в НАТО, но този март бързо прие мярката, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че правителството му ще ратифицира финландската кандидатура, отбелязва АП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Деян
    И как мислят за народа и за държавните интереси след като гласуват както каже ердоган или путин?
  • 4
    1
    Браво!
    Защото в Унгария има истински политици, мислещи за народа и държавните интереси, не като нашите продажни €вроатлантически путки!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари