Унгария купи „Телеком Албания“ от България

1
Унгарските компании засилват присъствието си на Западните Балкани
Унгарските компании засилват присъствието си на Западните Балкани

Унгарските компании засилват присъствието си на Западните Балкани

Българските компании са купили албанската за 50 милиона евро, а след това са я препродали с много голяма печалба на унгарския си конкурент. Запознати споменават за сума между 120-150 милиона евро, т.е. почти три пъти по-скъпо.

Навлизането на Унгария на балканския телекомуникационен пазар повдига много въпроси какви са геостратегическите планове на Будапеща за целия регион. Унгарските компании засилват присъствието си в икономиките на страните от Западните Балкани, като по този начин изграждат мрежа за политическо влияние.

„Тяхната амбиция е много по-голяма и много по-широка – и това е да разширят влиянието си чрез медийната мрежа и чрез телекомуникациите, които днес са една от най-важните инфраструктури във всяка страна… Така Виктор Орбан разширява своето влияние“, предупреди пред N1 Марко Милосавлевич, професор в университета в Любляна, цитиран от БГНЕС.

С разпространението на влиянието се разпространяват и ценностите, които вървят заедно с политиките на Виктор Орбан. За това, според Марко Милосавлевич, много полезни са телекомуникационните оператори, чрез които може да се оказва влияние както върху медиите, така и върху политическия дневен ред в една страна. Телекомите са много силни и са едни от най-важните рекламодатели във всяка страна, включително в Словения или Сърбия. Те могат просто да дават пари на медии, които са приятелски настроени, които са в съответствие с техните лични или политически интереси или да блокират всички, които не са под контрол“, добави той.

Унгария удвои инвестициите си в Албания, има влияние и в България, Словения. Не се крият и връзките с държавното ръководство в Сърбия. Лидерите, които не се интересуват много от съществената демокрация, са идеалните съюзници на Орбан в мисията Унгария да стане ключов играч в Централна Европа, предупреждават експертите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари