Умората е толкова опасна, колкото употребата на алкохол

4
Вече сме в разгара на лятото – един от най-натоварените периоди – наситен с инциденти
Вече сме в разгара на лятото – един от най-натоварените периоди – наситен с инциденти

Вече сме в разгара на лятото – един от най-натоварените периоди по нашите пътища и за съжаление – наситен с инциденти.

Произшествията най-често се свързват с алкохол, високи скорости и неправилно изпреварване. Ново изследване обаче показва, че умората е поне толкова опасна, колкото употребата на алкохол. Повече за тази подценявана заплаха ни разказаха експертите по застраховките в Русе

Информацията се базира а ново изследване, направено от Американската автомобилна асоциация. Резултатите сочат, че вероятността за инцидент се повишава при шофьори, които спят по два-три часа по-малко от необходимите за един възрастен човек 7 часа. Увеличението е 4 пъти в сравнение със случаите, когато се наспиват преди да се качат в колата. Това прави умората и недоспиването толкова опасни за хората зад волана, колкото и употребата на алкохол.

Изследването показва следната зависимост между недоспиването и риска от инцидент:

  • От 6 до 7 часа сън през последното денонощие повишава риска от инцидент 1,3 пъти.
  • От 5 до 6 часа сън през последното денонощие повишава риска от инцидент 1,9 пъти.
  • От 4 до 5 часа сън през последното денонощие повишава риска от инцидент 4,3 пъти.
  • По-малко от 4 часа сън през последното денонощие повишава риска от инцидент 11,5 пъти.

Хората са много по-информирани за последиците от шофирането в нетрезво състояние, с висока скорост и за използването на мобилен телефон в движение. По-малко се говори как умората намалява вниманието и времето за реакция на пътя. Освен това тя е субективен фактор, който трудно може да бъде измерен и оценен. Няма механизми за контрол на водачите, а те самите често не преценяват добре ситуацията и надценяват собственото си състояние.

Шофьорите да отделят време за почивка, независимо усещат ли умората или не.

По време на проучването 97% от участниците заявяват, че смятат за неприемливо да се шофира при силна умора и недоспиване. Едновременно с това всеки трети от запитаните признава, че му се е случвало да затвори очи докато е зад волана.

Една от причините е, че умората не винаги се усеща, но въпреки това може да има негативни последици. Нейни симптоми по време на шофиране могат да бъдат честото прозяване, трудност да си държим очите отворени, несъзнателно навлизане от една лента в друга, пропускане на изход или невъзможност да си спомним последните километри от пътя. Въпреки това повече от половината водачи предизвикали инцидент в следствие на умора казват, че не са усетили никакви симптоми преди да заспят зад волана.

Съветът към шофьорите е да обръщат повече внимание на съня и да му отделят достатъчно време, когато ги очаква път. Трябва да имат предвид, че веднъж седнали зад волана, тялото не винаги ще им даде предварителен сигнал, че се нуждае от почивка.

Изводът за това лято

Нека желанието да се възползвате максимално от отпуската не бъде за сметка на съня! Наспете се добре преди да се отправите към нови или стари любими дестинации!

Застраховки Русе

zastrahovkiruse.com e място за контакт между експерти в застраховането с над 20 години опит и потребителите на застрахователни услуги в град Русе. Там ще получите надеждна информация и съдействие за всичко свързано със застраховането. Ще намерите и ценни съвети относно превенцията на инциденти и щети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари