Доброволци алармират: Пунктовете за помощи за украинските бежанци са празни

1
Има спешна нужда от памперси, мляко за бебета, лекарства
Има спешна нужда от памперси, мляко за бебета, лекарства Снимка: bTV

Същевременно от днес започна изплащането по 40 лв. на ден за бежанец от Украйна на хотелиерите

Започна изплащането по 40 лева на ден за бежанец от Украйна на хотелиерите. Първият транш от Министерството на туризма е над 11 милиона лева, а доброволци алармират, че пунктовете за събиране на помощи са празни, предава bTV.

Над 300 жени и деца, сред които и бебета, спасили се от Мариупол и Николаев, са намерили подслон в Обзор, след като в кризисния център във Варна се наложило да спят на земята.

"Там имаше толкова много хора по земята, деца плачат, отворихме за три дни!", разказа Десислава Николчева, управител на детски лагер в Обзор.

Избягали от войната с дрехите на гърба си, имат спешна нужда от памперси, мляко за бебета, лекарства.

В Кризисния център в Бургас срещаме и Ина с 8-годишния ѝ син.

"Спахме в мазе с детето, огромен стрес. Имаме нужда от детски летни дрехи и обувки", каза Ина от Киев.

"Няма козметика, няма храна редовно, няма бебешки неща. Сега идват хора с най-трудните психологични състояния“, обясни доброволецът Александра Долгих.

Александра признава, че търсещите помощ са се увеличили многократно за сметка на помагащите. Според държавата нужното е осигурено. От днес започна разплащане с хотелиери, настанили бежанци от края на февруари.

"БЧК, ако трябва, организира дарителски кампании и разпределя даренията между нуждаещите се. Тоест, аз отговарям за това БЧК да има всичко необходимо в района на Бургас, Несебър и т.н", каза полк. Валери Рачев – Национален кризисен щаб за бежанците от Украйна.

"Плащането вече е извършено. Може би има хотелиери, които вече са си получили парите по програмата за хуманитарна помощ. За нас това не е забавяне", отбеляза Ирена Георгиева, зам.- министър на туризма.

Наложила се е допълнителна проверка заради дублиране на бежанци в някои от хотелите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари