Украса с кауза: Историята на Ружа, която прави специални коледни венци

1
В истинска зимна приказка живеят малкият Кубрат и неговото семейство
В истинска зимна приказка живеят малкият Кубрат и неговото семейство Снимка: БНТ

В истинска зимна приказка живеят малкият Кубрат и неговото семейство.

Майка му Ружа и неговата баба правят красиви коледни венци. Те са част от групата майки на деца с увреждания, които изработват уникални коледни декорации, споделя БНТ

Ружа Иванова е майка на три деца и е един от най-добрите български състезатели и съдии по конна езда. Месец след раждането на най-големия ѝ син Кубрат, съдбата я изправя пред най - тежкото изпитание. Бебето получава тежък мозъчен кръвоизлив, а по късно лекарите му поставят и диагнозата детска церебрална парализа. Оттам насетне започва и най-тежката борба за младата жена, в която единственото ѝ оръжие са вярата и надеждата.

13 години по-късно Ружа казва, че всички тези усилия са си стрували.

"Кубрат е ученик в 7. клас. Развива се почти наравно със своите връстници. Ходи сам на училище, справя се през деня сам, посещава всички занимания", разказва тя.

Днес Кубрат има много мечти, хобита и е грижовен батко, но най-много обича времето прекарано с приятелите в училище.

"Любимите ми предмети са четири - математиката, литературата, историята и географията. Друго, което обичам да правя, е да плувам", заявява малкият Кубрат.

"Най-хубавото, което обичам, е да играя със своето семейство, да отидем на разходка някъде. Един път видях дъга и си пожелах семейството ми да бъде здраво", споделя брат му Витан.

Преди година Ружа става част от групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане" и оттогава заедно със своята майка изработват красиви празнични венци.

"Това запълва и малкото ни свободно време изпълва духовно живота ни, което за нас е важно - да намираме опора в нещо, което е красиво и радва хората около нас", казва майката Ружа.

В началото на ковид пандемията, Ружа и семейството ѝ решават да оставят живота в града и да заживеят на село. За няколко месеца създават в дом в габровското село Златевци, близо до природата, където да успяват да направят и малка конна база, в която цялото семейство се отдава на любимото си занимание - ездата.

"Със сигурност децата са това, което ми носи най-голямо вдъхновение", категорична е Ружа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари