Украинци бягат от България в Гърция за по-високи заплати

4
Гурбетчиите помагат на туристическия бизнес в южната ни съседка да се пребори поне отчасти с дефицита на работна ръка
Гурбетчиите помагат на туристическия бизнес в южната ни съседка да се пребори поне отчасти с дефицита на работна ръка

4000 украинци вече са започнали работа в ресторантите и хотелите на гръцките острови

Това съобщава сайтът slpress.gr, предава вестник СЕГА.

Според електронната медия повечето от украинците, хванали се на работа там, са били преди това в България. По думите на главния секретар по приемането на кандидатите за убежище Манос Логотетис, през лятото Гърция предлага повече възможности за сезонна работа с относително адекватни заплати, а България - не.

Украинските гурбетчии в Гърция сега помагат на туристическия бизнес в южната ни съседка да се пребори поне отчасти с дефицита на работна ръка, породен от ниското заплащане. През миналия месец, за първи път, най-после беше подписан колективен трудов договор за заетите в ресторанти и хотели. В началото на юли обаче министърът на туризма на Гърция го анулира, заради натиска на бизнеса. Причината беше, че гръцките работници са поискали допълнително заплащане на извънредния труд, извън записаното в колективния договор.

Логотетис добавя, че досега ЕС не е дал нито едно евро на Гърция за приемане на украински бежанци, но и такива средства не са били поискани. „Финансова помощ не се предоставя на онези украинци, които имат право на работа, а това право имат всички, които са дошли в Гърция“, пояснява той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    РУК за раша
    Рашистките умрели тролчета да си еват майките сатрапски и да се изнасят към Сатрапстан да полапват стафидките на Владолф Путлер и Мутрофанката! Слава на нашите украински братя и сестри!
  • 3
    1
    Уркистан
    Урките си еват майките спинозни боклуци! Няма слънчака вече!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари