Украйна изнесе олио и намали цената му в Европа, а в България то поскъпва

0
В седмицата преди Великден цената му на едро в България стигна 5,10 лв. за литър, после леко падна
В седмицата преди Великден цената му на едро в България стигна 5,10 лв. за литър, после леко падна Снимка: iStock

В седмицата преди Великден цената му на едро в България стигна 5,10 лв. за литър, после леко падна

Цените на слънчогледовото олио в Европа са започнали да падат през последните няколко седмици, съобщи Ройтерс.

Тази тенденция обаче не се отнася за България, подчертава вестник 24 часа.

Базираната в Хамбург анализаторска компания Оіl Wоrld твърди, че независимо от затрудненията, свързани с войната в Украйна, която е най-големият износител на слънчогледово олио в света, напоследък е имало износ от страната. Той се е осъществил с камион или влак през Молдова, Румъния, Полша и други държави.

Макар количествата, изнесени по този начин, изобщо да не могат да се сравняват с времето преди войната, това е натиснало цените на олиото в цяла Европа.

Те се покачиха рязко в средата на март до около 2900-3000 долара за тон, докато средното ниво преди инвазията на Русия беше около 1490 долара за тон.

Сега след подновения износ от Украйна цените се върнаха до около 1900-2250 долара за тон. Според директора на анализаторската компания Томас Милке подновеният внос в ЕС съвпада с ограничаване на самото потребление на слънчогледово олио.

Руските търговци пък предлагат на световния пазар слънчогледово олио и други селскостопански продукти с отстъпки от цената, в опит да стимулират покупките от страна на чуждестранни купувачи и да намалят текущите си високи складови запаси”, отбеляза Милке. По думите му през първата седмица на април руското слънчогледово олио е предлагано на цена от 1800 до 1900 долара за тон.

Преработвателите на маслодайни семена в ЕС също увеличават производството на олио, отчасти използвайки внос на слънчогледово семе от Южна Америка. Най-голямо нарастване на производството на олио в Европа има в Румъния, България, Франция, Унгария и Испания, което е свързано с благоприятни маржове на печалба на производители и търговци.

У нас нито по магазините, нито на борсите обаче се наблюдава спад в цената на слънчогледовото олио. По рафтовете средната му цена продължава да е около 5,50 лв., а надписите в големите магазини, че човек може да купи само до 3 бутилки, не са свалени, въпреки че никой няма намерение да се презапасява.

В седмиците преди Великден у нас дори се наблюдаваше леко покачване на цената по борсите. Тя дълго време беше между 4,20 и 4,50, но в последните две седмици – точно когато хората почват да пазаруват за предстоящите празници, стигна и дори прехвърли 5 лева за литър. Най-висока е била цената на 18 април – 5,10 лв. за литър. В следващите няколко дни се е успокоила, като на 21 април е била 5,04 лв.

Точно на 18 април КЗК съобщи, че започва секторен анализ на пазарите на хлебна пшеница и слънчогледово олио по инициатива на самата комисия и заради медийни публикации. Такива анализи обикновено се правят за около 3 месеца, като КЗК има право да наложи наказателни мерки на участниците на пазара, ако установи, че с нещо са нарушили правилата на конкуренцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Мазников
    Българското олио е по-скъпо , защото е пресовано само от мъжко семе !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари