Производители прогнозират двоен скок в цената на олиото у нас

0
Доставките са нарушени, казаха от бранша
Доставките са нарушени, казаха от бранша

Доставките са нарушени, казаха от бранша

Минимум 7,20 - 7,50 лв. ще е цената на бутилка олио на рафта в магазина, и то ако търговската верига си сложи минимална надценка.

Това изчисление направи търговският директор на фабриката в село Карапелит Георги Веселинов. "Не зависи от нас, провокирано е от военния конфликт", обясни той пред bTV

80% от световните запаси на слънчоглед и съответно производство на слънчогледово олио е концентрирано в Русия и Украйна, посочи експертът. Това концентрирало търсене от световни пазари към нас, иначе българското потребление е малко - фабриката сама може да покрие нуждите на нашите потребители. Тя обаче работи предимно за износ.

Другият фактор освен огромното външно търсене заради войната е скокът на енергоносителите. Само преди няколко месеца литър олио по цена на едро е излизал от фабриката на 3 лв., сега вече е 6 лв. без ДДС поради четворния скок в цената на тока, 10 пъти в тази на газа и новите цени на петрола, обясни Веселинов.

От фабриката в Калиакра увериха, че производството няма да спре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    14
    БАРИЕРА ДДС
    ДДС БАРИЕРА ДДС БАРИЕРА ДДС БАРИЕРА ДДС БАРИЕРА ДДС БАРИЕРА ДДС БАРИЕР😜🤐🤗🤗🤗🤗🤗🤗😁😁😁😁😌😌😌😌😌🙊🙊🙈🙉🚔🚔🚔🛑🚧🚧🚧🚧⛽⛽🛢️⚓🚓 И ВСИЧКИ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ ТОВА . ЗА КУЧЕТА И КОТКИ МОЖЕ ,А ЗА ПРАСЕТА НЕ МОЖЕ....
  • 7
    13
    джони
    Минавам на зехтин. Ако някой смята, че ще плащам 8лв. за олио много е сбъркал.
  • 6
    12
    Реалист
    Чиста спекула,ще горят скоро фабрики и магазини,народа скоро ще изкара тоягите,малко остава !Едни мърши ще богатеят на нашия гръб!!!
  • 6
    11
    ??!!
    а сега де, къде е фабриката, в карапелит или в калиакра?!?и този като работи предимно за износ що определя цената на олиото у нас?!? да не говорим, че не работи с руски или украински слънчоглед, а с роден, който и сега се пробват да го изнасят за германия! мамка ви и спекуланти!
  • 3
    10
    до 9
    Пробвай с нещо по-умно. Нямаше ли да е по-евтино с един камион да докарат етикетите за три години напред и да ги слагат тук, а не да мъкнат бутилки към Румъния за едното етикиране? Не мисли много дълбоко, че да не ти се спука някой капиляр.:)))
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари