„Уестингхаус“ подаде всички документи за ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“

0
В АЯР постъпи допълнителна информация към заявлението за издаване на разрешение за използване на нов тип ядрено гориво RWFA
В АЯР постъпи допълнителна информация към заявлението за издаване на разрешение за използване на нов тип ядрено гориво RWFA Снимка: АЕЦ Козлодуй

В АЯР постъпи допълнителна информация към заявлението за издаване на разрешение за използване на нов тип ядрено гориво RWFA

В Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) са постъпили всички документи на американската ядрена корпорация „Уестингхаус“ за лицензиране на новото ядрено гориво за пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, предаде БГНЕС.

„В АЯР постъпи допълнителна информация към заявлението за издаване на разрешение за използване на нов тип ядрено гориво RWFA, произведено от „Уестингхаус“, в блок 5 на АЕЦ „Козлодуй“, а именно „Проект на изменение на глава 15 „Анализ на авариите“ от Отчета за анализ на безопасността“, посочва ядреният ни регулатор.

С представянето на този документ и представения по-рано „Проект на изменение на адми-нистративна инструкция „Изготвяне на отчети с неутронно-физични характеристики на ре-актор ВВЕР-1000““, операторът спази дадения му от АЯР срок за отстраняване на пропуските и нередностите, посочени в прегледа за формална редовност на заявлението.

Прегледът и оценката по същество на представените документи продължават, добавят от АЯР. /

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    18
    Bonkerz
    Уестингхаус още не са доставили горивото, а вече имало проблем с експлоатацията му, хахах. "ВЕСТЕРОС, 14.09.2023 15:34 (БТА) Американската компания "Уестингхаус Електрик“ (Westinghouse Electric) съобщи, че е доставила първата партида свежо ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-440 на държавната компания за ядрена енергия на Украйна "Енергоатом", съобщиха от "Уестингхаус". Стъпвайки на опита си от доставката на ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-440 за АЕЦ "Ловиза" във Финландия от 2001 г. до 2007 г., "Уестингхаус" наскоро подписа договори за доставка на ядрено гориво с финландската "Фортум" (Fortum), чешката ЧЕЗ (CEZ) и Словашката енергийна компания (Slovenské elektrárne), се отбелязва в съобщението. Посочва се още, че "Уестингфаус" проектира и произвежда единственото изцяло европейско ядрено гориво за реактори тип ВВЕР в своя завод във Вестерос, Швеция."
  • 4
    17
    Bonkerz
    В нета не видях да има информация за проблем с гориво на Уестингхаус в Словакия и Финландия. Затова фена на Путин не може да се аргументира и да даде линк, а само се излага и обижда на лична основа, щото друго не може. Те даже в момента не ползват такова, а наскоро са сключили договор за доставка за в бъдеще... бях чул, че имало проблем с горивните касети в Чехия преди доста години, но техните реактори са други и явно вече няма проблеми. Мужика който обижда на теле и сънува някаква Галя от посолство сигурно е чел разни руски глупости. И аз попаднах на такава статия в про-руски сайт че Уестингхаус и Украйна си играели с огъня, преведен от руски. Но "експерта" твърдеше че реакторите в България били с 1 контур и нищо не пазело околната среда ако има изтичане. Това не е вярно, в Европа 5 страни експлоатират руски реактори, има 2 реактора ВВЕР 1000 (в Козлодуй, с 2 контура, в момента единия ни реактор е затворен за планов ремонт за изтичане на пара между първи и втори контур, допустимата протечка а май беше 4.4 литра на час ) и 14 реактора ВВЕР 440.
  • 2
    16
    TT
    Чети каза :D за пореден път се убеждавам, че няма по тъпи и нагли същества от феновете на путлер. Ама сами се закопавате с информацията която предоставяте. За това искам да дадете линк с опорката за Уестингхаус, Словакия и Финландия ама поради липсата на такъв линк давате друг линк от някакъв анонимен български блог към публикация отпреди 10 години.
  • 0
    15
    до 13
    Ама да беше прочел собствения си линк от wikipedia ли? :D Ето малко цитати от линка който ТИ СИ ПРЕДОСТАВИЛ: "Оказва се, че в конструкцията на първото поколение реактори от тип РБМК има допуснати редица грешки, една от които е достатъчно сериозна, за да предизвика най-сериозната авария в историята на атомната енергетика. Интересен факт е, че 3 години преди аварията в Чернобил става авария с реактор от подобен тип (1-во поколение РБМК-1500) в Игналинската АЕЦ (Литва). Аварията в гр. Игналина възниква при условия, които са до известна степен подобни с чернобилската авария – при работа на реактора на висока мощност сработва аварийната защита (с цел бързо понижаване на мощността на реактора), която, поради същия конструктивен дефект, вместо да понижи мощността на реактора, временно я повишава многократно, като довежда до изключително сериозна повреда в активната зона на реактора, но въпреки това игналинският РБМК оцелява. Инцидентът в Игналина е бил известен на конструкторите на чернобилските реактори (тъй като се случва именно по време на строежа на 4-ти блок в Чернобил). Въпреки това не са взети мерки за промяна на конструкцията на управляващите реакцията пръти на реакторите от тип РБМК, тъй като се е считало, че причината за аварията в Игналина е била грешка на оператора."
  • 6
    14
    Мноо помни
    Абе, тези „Уестингхаус“ нали бяха обявили банкрут? Или банкрута беше само да избягат от договорите котио са подписали?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари