Учителка от СУ "Васил Левски": Преподавателите не са обучени да разпознават симптомите на дислексия

6
Мария Станкова е родител на дете с дислексия
Мария Станкова е родител на дете с дислексия Снимка: iStock

Често родителите не са готови да признаят, че детето им има подобни отклонения, заяви Мария Станкова

Мария Станкова е родител на дете с дислексия. Съпругът ѝ също страда от това нарушение, както и брат ѝ. По професия е учител и неведнъж се е сблъсквала с деца със симптоми на дислексия.

"Дислексията би могла да бъде заподозряна още в края на детската градина, в началото на училище. След началото на втори клас, бавно проговаряне, детето се учи трудно да чете, трудно им е да се фокусират и други подобни", казва Мария Станкова, учител по английски език, предава БНТ.

Ако родителите наблюдават подобни отклонения при детето си, трябва да се обърнат към логопед или психолог, които са компетентни да разпознаят дислексията и могат да съдейства за компенсиране на натрупаните дефицити. Често обаче родителите не са готови да признаят, че детето им има подобни отклонения.

"Върху това състояние има стигма. Те много често биват обявявани за мързеливи. Така че за един родител е доста страшно, скептицизъм, който напълно разбирам", каза Мария Станкова.

Мария Станкова преподава в едно от най-големите училища в Русе и региона - СУ "Васил Левски". В него се обучават близо 1500 деца. Според нея, учителите не са обучени да разпознават симптомите на дислексия, за да сигнализират за тях своевременно родителите и специалистите.

Директорката на училището Мария Тодорова признава, че преподавателите имат ключова роля в процеса. И споделя опита си като бивш класен ръководител на момиче с дислектични нарушения.

"Когато детето беше 5-и клас, забелязахме, че точните науки са ѝ трудни. За сметка на това беше арт дете. От тази сфера и нейната майка сподели с мен и аз като нейна класна сведох по подходящ начин - да намерим точната пътечка към него", казва Мария Тодорова.

Ако разпознаете у вашето дете или у това на приятели симптоми на дислексия, не се тревожете. Защото това не е диагноза. То може да е следващия Айнщайн, Томас Едисон, Наполеон, Леонадро да Винчи или Марлон Брандо. Все личности, оставили дълбока следа в науката, историята и изкуството, макар че са страдали от дислексия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    русенец
    Обучете учителите така, че да не създават 50% идиоти. Пък с другото ще се справят други специалисти.
  • -1
    3
    Галина Ганпева
    Бре,много компетентни се извъдиха.Тази е някоя нова.То колко обучения им правят за точно това,а си има и специалисти по дислексия. Бяхме им раздали точно с една такава колежка специални брошури преди години ,когато работех в училище по един международен проект за дислексията.Ако сега има проблеми с разпознаването на симптомите на дислексия,отговорността е на директорите ,които смятат,че психологът е излишен.Преди години работехме в екип с Жасмина Стоянова-специалист и бяха обхванати дори и отпредучилищната възраст децата,изнесохме и презентация на учителите,за да са запознати.Тогава/ 2014-2025/г.нямаше необхванати деца и се работеше с тях.Училището участваше в проект с 6 страни ,като основният координатор беше колежка ,психолог от Кипър.Тaм научихме много неща ,но малко приложими заради държавната политика тук. P.S Публикувам отново с поправка на грешки от телефонът ми.
  • -2
    2
    Галина Ганчева/психолог/
    Бре,много компетентни се извъдиха.Тази е някоя нова.То колко обучения им правят за точно това,а си има и специалисти по дислексия. Бяхме им раздали точно с една такава колежка специални брошури преди години ,когато работех в училище по един международен проект за дислексията.Ако сега има проблеми с разпознаването на симптомите на дудлейсиа,отговорността е на директорите .Преди години работих е с Жасмин Стоянова-специалист и бяха обхванати дори и предучилищна възраст децата,изнесохме и презентация на учителите,за да са запознати.Тогава/ 2014-2025/г.нямаше необхванати деца и се работеше с тях.Училището участваше в проект с 6 страни ,като основният координатор беше колежка ,психолог от Кипър.Тсм научихме много неща ,но малко приложими заради държавната политика тук.
  • 6
    1
    Павел
    То не пречи и премиер да станеш с дислексия
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари