Длъжни ли сме да се явим, ако сме призовани като свидетел?

0

За втори път в рамките на Образователната програма съдия Росица Радославова от Окръжен съд – Русе се срещна с ученици от Профилирана математическа гимназия „Баба Тонка“ гр. Русе.

Аудитория този път бяха бъдещите абитуриенти, пред които магистратът представи темата за данъчните престъпления. В рамките на изнесената лекция младежите научиха кои са основните източници на данъчното право, какво означават понятията „данък“, „данъчно задължено лице“ и „наказателно отговорно лице“.

Съдия Радославова обясни, че при този вид престъпления престъпният резултат се изразява в избягване установяването или плащането на данъчни задължения. Магистратът подчерта, че престъпното укриване на данъци и данъчната измама са престъпления с висока степен на обществена опасност, тъй като те осуетяват възможността на държавата да реализира своите финансови и социални задачи, накърняват ефективността на данъчната система и подкопават доверието на гражданите в нейната справедливост.     

Във втората част на срещата съдия Радославова отговори на поставени от учениците въпроси: „Длъжни ли сме да се явим, ако сме призовани като свидетел и ако да – какви са последствията при неявяване?“, „Какви права има свидетелят?“, „Носят ли отговорност родителите, ако непълнолетните им деца употребяват алкохол?“, „Ако пострадалият оттегли подадената от него жалба, какво се случва с образуваното производство?“.

В рамките на програмата през месец март учениците от Математическата гимназия ще се срещнат със съдия Антоанета Атанасова по темата „Обезпечаване на вземанията – поръчителство, залог, ипотека“ и със съдия Александър Иванов по темата „Трафик на хора“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В наши дни елените на дядо Коледа се казват Еконт, Спиди, Рапидо и Али експрес!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари