Учени: Топенето на леда в Сибир ще направи Европа негодна за живот

1
Събуждат се микроби спали 50 хиляди години, които превръщат въглерода във въглероден диоксид
Събуждат се микроби спали 50 хиляди години, които превръщат въглерода във въглероден диоксид Снимка: iStock

Глобалното затопляне стопява сибирския вечен лед, което води до отделяне на големи количества въглероден диоксид.

Това може да доведе до факта, че климатът в Европа ще стане негоден за живот, пише ZDF с позоваване на руския геофизик Сергей Зимов, предава Поглед.Инфо.

Немският телевизионен канал говори за експеримента на Зимов, който той провежда със сина си в Арктика. ZDF нарича този експеримент важен за бъдещето на целия свят.

Тези микроби са спали близо 50 хиляди години. Сега те се събуждат. Почти мога да ги чуя как дишат. И миришат. Организмите веднага започват да се хранят. В процеса те превръщат въглерода във въглероден диоксид. В нашия регион има толкова много вечен лед, че ако всичко се стопи, климатът в Европа ще стане негоден за живот”, заяви Зимов, който показа на германския телевизионен канал процеса на размразяване на вечния лед .

Отбелязва се, че в вечният лед в Арктика съдържа два пъти повече въглерод, отколкото в цялата земна атмосфера.

Зимов проверява изчисленията си на практика и вече 20 години реконструира условията на ледената епоха в район с големина на Лихтенщайн. Със сина си Никита е отсякъл всички дървета тук, засадил е праисторически билки, заселил е стада от якове, бизони и зубри. Всички тези животни трябва да забавят глобалното затопляне.

„През декември има дебел слой сняг. Той изолира почвата от студа. В търсене на трева конете се задълбават в снега и го тъпчат. Следователно, вечният лед замръзва по-добре през зимата. А това от своя страна го предпазва от топене през лятото “, смята агрономът Никита Зимов.

ZDF казва, че в Арктика летните температури достигат 40 градуса, но Зимов е постигнал успех - в неговия парк на „Ледниковия период” почвата остава по-студена.

В началото на август бившият министър на на природните ресурси академик Виктор Данилов-Данилян разказа за глобалното затопляне, което предизвиква климатични промени в централна Русия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Само в България, освен приятел, познат, роднина, съществува и категорията за близост: "Били сме на една маса"

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари