В Алпите покриват глетчери с платнища, за да ги предпазят от топене

0
През последните десетилетия само в Алпите са изчезнали около 200 ледника
През последните десетилетия само в Алпите са изчезнали около 200 ледника Видео: NOVA

През последните десетилетия само в Алпите са изчезнали около 200 ледника

Затоплянето на климата е факт и много области от живота ни вече се променят. Това важи особено за индустрията около зимните спортове. Затоплянето води след себе си все по-интензивно топене на ледниците в Алпите и за да ограничат последиците все повече зимни курорти покриват глетчерите с платнища.

В една от най-популярните алпийски дестинации в Швейцария, Енгелберг, служителите от въжените линии работят по покриването на ледника Титлис, за да го защитят от слънцето.

"Покриваме общо почти 100 хиляди квадратни метра. Това е част от ледника, която се увеличава стабилно през последните няколко години. Само тази година покриваме с 30 хиляди квадратни метра повече", казва Гиан Дармс, отговорник по заснежаването в Titlis Bergbahnen, предава NOVA.

През последните десетилетия високият 3238 метра масив е загубил голямо количество лед. В рамките на следващия половин век се очаква всичко да се стопи.

"Поставяме платнището върху ледника като естествен щит. Така запазваме възможно най-много от падналия през миналата зима сняг", добавя Дармс.

Служителите от въжените линии работят в продължение на пет-шест седмици през лятото, за да положат отразяващото слънчевите лъчи полиестерно платнище.

"Ако погледнете зад мен, можете да видите долната станция на лифта от лявата страна на скалната глава. Всичко дотам горе беше покрито с лед. И можете да видите какво е останало от него през последните 30 години", посочва Гиан Дармс.

През последните десетилетия само в Алпите са изчезнали около 200 ледника.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Варварските времена, в които се правеха колбаси от животни, вече минаха!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари