Антарктическият морски лед е спаднал до безпрецедентно ниски нива

1
Лед с размерите на Аржентина се е разтопил
Лед с размерите на Аржентина се е разтопил

Лед с размерите на Аржентина се е разтопил

Докато Северното полукълбо се тресе от рекордни летни горещини, много по на юг, е счупен друг ужасяващ климатичен рекорд. Антарктическият морски лед е спаднал до безпрецедентно ниски нива за това време на годината, пише Си Ен Ен, предаде bTV.

Всяка година морският лед на Антарктида се свива до най-ниските си нива към края на февруари, по време на лятото на континента. След това морският лед отново се натрупва през зимата. Но тази година учените наблюдават нещо различно.

Морският лед не се е върнал до очакваните нива. Всъщност той е на най-ниското си ниво за този период от годината, откакто се водят записите преди 45 години.

По данни на Националния център за данни за снега и леда (NSIDC) към CIRES ледът е с около 1,6 млн. кв. км под предишния зимен рекорд, поставен през 2022 г.

В средата на юли морският лед на Антарктида е бил с 2,6 млн. кв. км под средната стойност за периода 1981-2010 г. Това е площ, почти колкото Аржентина или общата площ на американските щати Тексас, Калифорния, Ню Мексико, Аризона, Невада, Юта и Колорадо.

"Играта се промени“

Феноменът е описан от някои учени като изключително явление - нещо толкова рядко, че има вероятност да се случи само веднъж на милиони години.

Глациологът от Университета на Колорадо Тед Скамбос заявява: „Играта се е променила. Няма смисъл да говорим за шансовете това да се случи по начина, по който е било преди, това ясно ни казва, че системата се е променила."

Сега учените се опитват да разберат защо.

Антарктика е отдалечен и сложен континент. За разлика от Арктика, където морският лед постоянно намалява с ускоряването на климатичната криза, през последните няколко десетилетия морският лед в Антарктика се променя от рекордно високи до рекордно ниски нива, което затруднява учените да разберат как той реагира на глобалното затопляне, пише Си Ен Ен.

Но от 2016 г. насам учените започват да наблюдават стръмна тенденция към намаляване. Въпреки че естествената променливост на климата оказва влияние върху морския лед, много учени твърдят, че изменението на климата може да е основен фактор за изчезването на леда.

"Антарктическата система винаги е била силно променлива. Сегашното ниво на вариация обаче е толкова екстремно, че нещо радикално се е променило през последните две години, в сравнение с 45 години назад“, добавя глациологът.

Няколко фактора допринасят за загубата на морски лед, каза Скамбос, включително силата на западните ветрове около Антарктида, които са свързани с увеличаването на замърсяването на планетата.

Каскадни ефекти

Морският лед играе жизненоважна роля. Въпреки че не влияе пряко върху повишаването на морското равнище, тъй като вече плува в океана, той има косвени ефекти. Изчезването му оставя крайбрежните ледени покривки и ледници изложени на вълните и топлите океански води, което ги прави по-уязвими към топене и откъсване.

Липсата на морски лед би могла да окаже значително въздействие и върху дивата природа, включително крила, с който се хранят много от китовете в региона, както и върху пингвините и тюлените, които разчитат на морския лед за хранене и почивка.

В по-общ план морският лед на Антарктида допринася за регулирането на температурата на планетата, което означава, че изчезването му може да има каскадни последици за цялото земно кълбо.

Морският лед отразява постъпващата слънчева енергия обратно в космоса, а когато се разтопи, разкрива по-тъмните океански води под него, които поглъщат слънчевата енергия.

От известно време в някои части на Антарктида се наблюдават тревожни промени. Антарктическият полуостров, представляващ стръмна верига от ледени планини, която се отделя от западната страна на континента, е едно от най-бързо затоплящите се места в южното полукълбо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари