Площта на антарктическия морски лед достигна най-ниското си ниво

0
Учените изследват океанските течения и климатичните явления, обуславящи топенето, но все още са изправени пред загадки
Учените изследват океанските течения и климатичните явления, обуславящи топенето, но все още са изправени пред загадки

Учените изследват океанските течения и климатичните явления, обуславящи топенето, но все още са изправени пред загадки

Площта, покрита с антарктически морски лед, е спаднала до най-ниското си ниво тази година, откакто от края на 70-те години на миналия век се води статистика, предаде ДПА, позовавайки се на резултатите от китайско изследване.

Рекордът, поставен на 25 февруари 2022 г., бележи втория рязък спад в ледената покривка само за 5 г., съобщават китайски изследователи от университета Сун Ят-сън в Гуанджоу и Лабораторията за южни морски науки в Джухай в сп. "Адвансис ин атмосферис сайънсис", цитирани и от БТА.

Учените изследват океанските течения и климатичните явления, обуславящи топенето, но все още са изправени пред загадки.

Докато ледът в Арктика бързо намалява заради глобалното затопляне, при ледената покривка в антарктическия регион се наблюдава тенденция към леко увеличение с около 1% на всяко десетилетие от 70-те години на миналия век.

След необичайния спад, регистриран през 2017 г., тази година той се повтаря отново в края на февруари - края на лятото в южното полукълбо. Тогава за първи път размерът на антарктическия лед спада до под 2 милиона квадратни километра. Обхватът е с около 30% по-малък от средния за годините от 1981 до 2010 г.

От Европейската служба за климатичните промени "Коперник" също съобщиха, че през февруари измерената дневна площ на антарктическия морски лед е достигнала най-ниското си ниво, откакто от 1979 г. се води статистика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари