Учени създадоха Skynet

0
Златна ера на научните открития или пълно унищожение
Златна ера на научните открития или пълно унищожение

„Изкуствен интелект“ е магическата фраза, за която всеки днес говори.

Алгоритмите, които се очаква да задвижват нашето бъдеще разделят хората определено. Докато единия лагер смята, че те ще ни донесат радост и просперитет и човечеството ще бъде освободено от досадите в своето ежедневие и най-после ще има време да погледне спокойно себе си и своето съществуване, другите смятат, че това ще е беда с апоизкуствен интелекткалиптични последици: роботите ще вземат работата ни, ще бъдем роби на изкуствения интелект и в крайна сметка ще загинем като вид под потисничеството на един висш и себеосъзнат по-висш изкуствен разум, пише Kaldata.com.

Кой ще спечели спора в крайна сметка надали ще видим, тъй като специалистите отбелязват, че ние в момента едва се носим по повърхността на това, което е възможно и ни делят десетки, ако не стотици години от първата себеосъзната машина.

Изследователите от Центъра за изследване на екзестенциалния риск към Кеймбриджкия университет (Cambridge University’s Centre for the Study of Existential Risk, CSER) се интересуват живо от темата и за тази цел провеждат интересен експеримент.

Те създават мод за Civilization V, с който искат да проверят какво би станало, ако нещо по пътя се обърка и докъде могат да доведат евентуалните грешки в AI проучванията.

Модът „Суперинтелигентност“, както разбираме от тях, може да ни доведе до Златна ера на научните открития или до пълно унищожение, подобно на това, показано в поредицата „Терминатор“.

Искаме играчите да изпитат от първо лице комплексираните обстоятелства и трудните решения, които произтичат от работата с изкуствения интелект. Игрите са отличен начин да поднесем едно сложно послание към по-широката публика. Игрите от серията Civilization имат тази добра история на представянето на много сложни и взаимозаключващи се системи по един забавен и образователен начин, представяйки проблеми от различен характер, в това число глобалното затопляне и ядрената заплаха“, обяснява един от авторите на експеримента.

Източник: Kaldata.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари