Учени откриха защо етеричните масла подобряват настроението

0
Лавандуловото масло доказано подобрява настроението
Лавандуловото масло доказано подобрява настроението

Австралийски учени разкриха защо етеричните масла въздействат положително на настроението на хората

Изследователите от университета Монаш в Мелбърн са установили, че взаимодействието на етеричните масла с естествено високите нива на аскорбинова киселина (витамин С) в мозъка предизвиква антиоксидантен ефект, който влияе положително върху настроението, пише dnews.bg

Лавандуловото масло, например, доказано подобрява настроението. Това според учените е свързано със силния антиоксидантен ефект, който оказва върху мозъка.

Проучването позволява да се определи кои от етеричните масла могат да подобрят настроението и кои биха имали обратен ефект.

"Данните ни дават възможност да намерим редица приложения на етеричните масла, включително за лечение на депресия и тревожност, инфекции, възпаления и дори на рак", казва водещият автор на изследването професор Луиз Бенет. "За първи път можем да избираме и класифицираме етеричните масла според механичните им свойства и това да се използва за потенциално разработване на евтини, но ефективни терапии за мозъка", допълва тя.

"Известно е, че ароматерапията при определени условия постоянно подобрява емоционалното здраве, като намаляване на тревожността и депресията", допълва Бенет.

Изследователите също така се опитват да установят точната дозата, необходима за благоприятен ефект. Според австралийските учени това изследване е сериозен пробив, тъй като характеризира влиянието на етеричните масла върху мозъка и може да оптимизира терапевтичния им потенциал.

Данните от проучването са публикувани в изданието "Нюрокемистри интернешънъл".

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари