Учени доказаха, че има живот след смъртта

0
Оказва се, че мозъкът продължава да работи до 3 минути след спиране на сърцето, сподели доктор Сам Парния
Оказва се, че мозъкът продължава да работи до 3 минути след спиране на сърцето, сподели доктор Сам Парния

В мащабно проучване, проведено сред повече от 2000 души, британските учени потвърдиха, че мозъкът ни продължава да работи, дори и след като сърцето спре.

Специалистите смятат, че са открили най-убедителното доказателство в подкрепа на тезата за извънтелесно преживяване на човек, обявен за мъртъв.

Досега се считаше, че мозъкът спира активност до 30 секунди, след като сърцето не изпомпва кръв. Изследването на университета в Саутхемптън обаче показва, че хората все още „мислят“ до три минути, след като са обявени за мъртви.

Водещият изследовател д-р Сам Парния казва: "Противно на очакванията, смъртта не е специфичен момент, а потенциално обратим процес, който се случва след тежко заболяване или злополука, която води до това сърцето, белите дробове и мозъкът да престанат да функционират. Ако се правят опити да се обърне този процес, това се определя като "сърдечен арест ", а ако тези опити не успеят, се нарича "смърт“, информира chudesa.net.

От 2 060 пациенти от Австрия, САЩ и Великобритания, интервюирани в хода на проучването, които са оцелели след сърдечен арест, почти 40 на сто казват, че помнят някаква форма на съзнание, след като са обявени в клинична смърт.

Д-р Парния продължава: "Това предполага, че повечето хора регистрират умствена дейност първоначално, но губят спомените си след възстановяване - или поради увреждане на мозъка, или в резултат на медикаментите“. От тези, които посочват, че помнят „смъртта си“, само 2% споделят, че са се чувствали сякаш наблюдават тялото си отстрани. Почти половината от анкетираните заявяват, че това не е бил период на осъзнаване, а по-скоро на страх. Най-значимото откритие, направено по време на изследването, е 57-годишен мъж, който е в състояние да си припомни със зловеща точност какво се случва около него, след като той е "умрял" временно.

Според Парния това е от значение, тъй като често е прието, че преживяванията във времето между живота и смъртта са вероятно халюцинации или илюзии, възникнали преди сърцето да спре или след като то възобновява дейност, в резултат на усилията на лекарите, но не и опит, съответстващ на "истинско" преживяване, когато сърцето не бие. "В този случай се смята, че е регистрирана мозъчна дейност в триминутния период, в който отсъства сърдечна“, посочва лекарят пред британския вестник Еxpress. "Това е парадоксално, тъй като мозъкът обикновено престава да функционира в рамките на 20-30 секунди след спирането на сърцето и дейността му не се възобновява, докато не стартира отново и сърдечната дейност. Нещо повече, подробните спомени на визуалното съзнание в този случай са в съответствие с проверени събития," завършва Парния. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари