Учебната година започва в класните стаи

3
При преминаването на смесен режим на обучение всеки клас или цялото училище ще използват единна платформа. Стаматов подчерта, че тя трябва да е с образователна цел и няма да се използват Viber, Facebook или Zoom, както досега
При преминаването на смесен режим на обучение всеки клас или цялото училище ще използват единна платформа. Стаматов подчерта, че тя трябва да е с образователна цел и няма да се използват Viber, Facebook или Zoom, както досега

Учебната 2020/2021 г. ще започне присъствено в класните стаи за всички ученици и класове. Това реши Отрасловият съвет към МОН

Школата обаче трябва да имат готовност с план за преминаване в смесено обучение при необходимост, обясни председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на столичното 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов, съобщава Монитор

Това е очакваното и желано решение от всички. Трябва да започнем присъствено, но всяко трябва да обмисли добре всички възможности според реалността към първи септември. Те трябва да имат готовност с конструктивен план за преминаване при необходимост в смесена форма на обучение, когато възникне сериозно разпространение на коронавируса в училището или в даден клас”, каза той.

Учебните заведения трябва да имат готовност за дезинфекция и, ако се наложи, за преминаване за няколко дни в дистанционно обучение, докато тя приключи. В плана ще бъде разписано как ще се действа при случаи на заболели деца в един клас и какво ще се прави, ако случаите са в цялото училище. Директорите трябва да са посочили дали ще затварят само една класна стая, етаж или цялото школо.

Всички възможно ситуации и ключови моменти ще бъдат разписани от работна група, в която ще влизат както експерти на образователното и здравното министерство, така и директори и учители на малки и големи училища, основни и средни, гимназии. Те ще трябва да обсъдят и как да се процедира с школските бюфети и столови и дали те да бъдат временно или изцяло затворени, ще бъде ли разрешено движението по коридорите.

„Ще разгледаме всички възможни хипотези, но с отвореност, за да може всяко училище да прецени какво може да прецени спрямо своите специфики”, уточни Стаматов. Така всички – учители, ученици, родителите, ще са подготвени как да действат, ако възникне определена ситуация.

При преминаването на смесен режим на обучение всеки клас или цялото училище ще използват единна платформа. Стаматов подчерта, че тя трябва да е с образователна цел и няма да се използват Viber, Facebook или Zoom, както досега. Той подчерта, че трябва да се обърне внимание и на подготовката на учителите, достъпа до интернет и ресурси. По думите му има достатъчно време през летните месеци да се предвидят всички опасности в учебния процес.

По време на заседанието си Отрасловият съвет реши и атестацията на педагогическите специалисти да бъде отложена и обвързана с инспектирането, но не по-рано от 2021-2022 година. До това се стигнало след предложение от социалните партньори към просветния министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари