Решават в последния момент за учениците, все повече деца с Ковид-19 стигат до реанимация

0
Родители искат сами да взимат решение дали децата да се обучават онлайн или присъствено
Родители искат сами да взимат решение дали децата да се обучават онлайн или присъствено

До дни се очаква цялата страна да влезе в оранжевата зона заради.

Новите мерки няма да влизат в сила веднага след като бъдат обявени, за да имат време хората за реакция.

Първите мерки ще бъдат насочени към районните и общинските администрации. Това, което ни съобщиха от серията срещи в Министерството на здравеопазването е, че най-рискови са събитията, които се провеждат на открито и закрито, където има струпване на много голям брой хора, събития от организиран и битов характер като сватби и кръщенета.

Месец преди началото на учебната година не се предвиждат ограничителни мерки за учебните заведения, въпреки широко разпространения Делта вариант, който засяга по-често и деца, информира Bulgaria On Air.

"По отношение на училищата и университетите ситуацията ще се преценява на момента. Те в момента не работят, до 15 септември и 1 октомври има достатъчно време, ситуацията е много динамична", уточни здравният министър.

От организацията "Родители за безопасно образование" обаче са притеснени от новата вълна и са внесли предложение за промяна на наредбата, която регламентира дистанционното обучение и промяна в Закона за образованието.

"По отношение на присъственото обучение, нека родителите сами да преценят, но да имат предвид две неща - България е с изключително ниско ваксинационно покритие, около 16% и второ мерките не се спазват, а Делта е заразен, колкото и варицелата", заяви Цвети Димитрова от "Родители за безопасно образование".

Лекарите вече наблюдават тенденцията за повече заразени деца с делта варианта.

"Доста от реанимационните легла са заети, включително и детски, което ни кара да сме притеснени за възрастовата структура на болните, засяга все повече млади хора", уточни д-р Георги Миндов от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Предвижда се до дни да се приеме пакет от мерки за амбулаторно лечение на леки Ковид случаи, безплатни изследвания и пакет от лекарствата, които могат да бъдат изписвани при нужда. Обмисля се и повишаване на цената на клиничните пътеки, по които се финансира лечение на Ковид болните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари